SAD će prihvatiti odluku crnogorskog naroda

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji i Crnoj Gori Michael Polt izjavio je danas u Podgorici da će njegova zemlja prihvatiti svaku demokratsku odluku crnogorskog naroda, cijeneći veoma bitnim da "refrendumski proces bude proveden u skladu s priznatom međunarodnom praksom", prenosi Vladin ured za informiranje. L

Polt je u Podgorici odvojeno razgovorao s predsjednikom Filipom Vujanovićem, predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem i premijerom Milom Đukanovićem.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović je, kako se navodi u priopćenju, ponovio posvećenost Crne Gore reformama i odlučnost da referendum bude organiziran u predviđenom roku, uz poštivanje međunarodno priznatih standarda, te da "za Crnu Goru nisu prihvatljive primjene novih i dosad nepoznatih uvjeta za referendumsko izjašnjavanje".

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić objasnio je američkom diplomatu da je ova godina ključna za pokretanje "već nekoliko godina za Crnu Goru nepravdeno blokiranog europskog puta", te da "proces zaokruživanja crnogorske državnosti ulazi u posljednju fazu početkom sljedeće godine, kada će građani Crne Gore dobiti priliku da se demokratski i transparentno izjasne o državnosti".

Krivokapić i Polt složili su se da Crna Gora, kao stabilna država, ima ulogu u prenošenju stabilnosti i prakse multietničkog društva i suživota na druge države u regionu.

Premijer Milo Đukanović obavijestio je američkog veleposlanika u Beogradu o usredotočenosti Vlade i drugih institucija na provedbu reformi i održavanje i jačanje makroekonomske stabilnosti.

(Hina) xdram ydgk

Pročitajte više