SAD očekuju da će sa Slovenijom zaključiti ugovor o neizručenju

AMERIČKO izaslanstvo, koje je u ponedjeljak boravilo u Ljubljani, nije uspjelo slovenske sugovornike uvjeriti da potpišu sporazum o neizručenju američkih građana Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), ali će se razgovori o tome nastaviti.

Kako je na konferenciji za novinare nakon razgovora u ministarstvu vanjskih poslova rekla Patricia McNerney koja je predvodila izaslanstvo iz Washingtona, radilo se o prvom sastanku na kojem su razmijenjena mišljenja, a postoji nada da će dijalog o tome biti nastavljen.

Kako je ustvrdila, bilateralni sporazum o neizručenju američkih građana ICC-u do sada je potpisalo 38 država, a taj će se broj povećati idućih tjedana na 45 do 55. Kako je objasnila, SAD žele takav sporazum potpisati i sa Slovenijom, "bolje prije nego kasnije", ali je odluka na slovenskoj vladi.

Veleposlanik SAD-a u Sloveniji Johnny Young objasnio je da Slovenija danas nije pristala na potpisivanje sporazuma, a to bi moglo dovesti do toga da izgubi 4 milijuna dolara američke vojne pomoći u idućoj godini, o čemu odlučuje Kongres.

Kako su objasnili američki predstavnici, sklapanje sporazuma o neizručenju za SAD je vrlo značajno, a bazirano je i na 98. članku Rimskog statuta.

SAD nisu potpisnica tog statuta kojim je ICC osnovan jer strahuju od upletanja međunarodnih organa u američki suverenitet.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u vezi s današnjim sastankom s američkim izaslanstvom priopćilo je da će glede ICC-a postupiti kao Europska unija.

U izjavi koju je prenijela slovenska agencija STA navodi se da je to bio "konzultativni sastanak na stručnoj razini", te da Slovenija želi da se "sačuva integritet suda te pozitivna suradnja SAD-a s tim sudom koja je nužna za njegovo uspješno djelovanje".

Kako se dodaje, Slovenija je u tom pogledu "pozdravila smjernice koje je glede zaključivanja bilateralnih sporazuma sa SAD-om prihvatila Europska unija, te će postupiti na isti način kao ostale članice EU-a i države koje pristupaju EU-u".

Pročitajte više