SAD vratio crkvena zvona oteta Filipinima u ratu prije više od 100 godina

SJEDINJENE Države su vratile Filipinima tri crkvena zvona, simbole filipinske borbe za neovisnost, koja su američki vojnici oteli kao ratni plijen prije više od sto godina, a taj su "povijesni događaj" obje strane proglasile potvrdom snažnih odnosa.

Zvona, uzeta iz crkve u Balangigi u istočnoj pokrajini Samar 1901. godine tijekom američke okupacije Filipina, avionom C-130 Hercules su prevezena u Manilu.

Transportirana su u dva drvena sanduka, koja su otvorena na pisti vojnog aerodroma Villamor uz pljesak vladinih dužnosnika i kršćanskih vjerskih poglavara na ceremoniji primopredaje.

Zvona postala simbol borbe za nezavisnost

Američki ambasador Sung Kim rekao je da je povrat zvona "prava odluka" kako bi se ojačalo prijateljstvo s Filipinima.

"Od Drugog svjetskog rata do današnje borbe protiv ISIL-a i užasa terorizma, naše vojske borile su se zajedno, krvarile zajedno, i ponekad umirale zajedno. Kao vaš saveznik i prijatelj, zauvijek ćemo odavati počast i poštovanje zajedničkoj povijesti", rekao je Kim.

"Danas se ne fokusiramo na prošlost ni na osudu bolne prošlosti već ulažemo u našu zajedničku budućnost", dodao je Kim.

Zvona, koja su na Filipinima simbol patnje i borbe za neovisnost, bila su korištena za signaliziranje napada filipinskih pobunjenika na američke vojnika koji su okupirali Balangigu.

Više od 40 američkih vojnika ubijeno je u napadu pobunjenika, potaknuvši tako odmazdu američke vojske koja je onda naredila ubojstvo svih lokalnih muškaraca starijih od 10 godina.

Pročitajte više