Sadam želi u Švedsku, Austriju ili Švicarsku

BIVŠI irački predsjednik Sadam Husein nada se milosrđu i želi živjeti u egzilu u Švedskoj, Austriji ili Švicarskoj, piše u utorak švedski tabloid Aftonbladet.

"Držimo da bi trebao biti oslobođen i da bi mu trebalo omogućiti život u egzilu, u Švedskoj primjerice", rekao je Giovanni Di Stefano, član braniteljskog tima bivšeg iračkog diktatora.

"Čovjek može zatražiti da se prema njemu postupa milostivo bez obzira na to je li kriv ili nije za optužbe. U slučaju Sadama Huseina optužbe su čisto smeće", citira Di Stefanove riječi tabloid iz Stockholma.

Isti je odvjetnik ranije rekao da je suđenje bivšem iračkom lideru dvojbeno jer Sadam Husein ima imunitet kao šef države.

Irački premijer Iyad Allawi kazao je u nedjelju za američku televiziju ABC da bi suđenje Sadamu Huseinu moglo početi idućeg mjeseca.

Posebni sud početkom srpnja podigao je optužnicu protiv Sadama Huseina za kampanju etničkog čišćenja protiv Kurda na sjeveru Iraka, za invaziju na Kuvajt, progon šijitskog stanovištva i ubijanje političkih protivnika.

Bivši irački lider je u pritvoru od prosinca 2003. Krajem lipnja Amerikanci su ga predali iračkoj prijelaznoj vladi no dok je u pritvoru čuvaju ga još uvijek američke snage sigurnosti.

Pročitajte više