Sanader: Hrvatska diplomacija treba kapitalizirati Verheugenovu izjavu

HDZ SMATRA da bi hrvatska diplomacija trebala imati aktivniju ulogu kako bi kapitalizirala izjavu povjerenika za proširenje Europske unije Guenthera Verheugena koji je rekao da Hrvatska ne treba za članstvo u Europskoj uniji čekati države iz svoga okružja, nego da može samostalno zatražiti pristup EU-u za 2007. kada Uniji budu pristupale Bugarska i Rumunjska.


´Političko stajalište austrijskog kancelara Wolfganga Schuessela da Hrvatska nije država zapadnog Balkana, već srednjoeuropska i mediteranska, ni hrvatska Vlada ni diplomacija nisu uspjele emancipirati u protekle tri godine´, izjavio je danas predsjednik HDZ-a Ivo Sanader na konferenciji za novinare.


Naglasio je kako bi aktualna vlast, budući da to nije u stanju postići, trebala svoje mjesto prepustiti drugima. Dodao je i da nakon ulaska Hrvatske u Partnerstvo za mir, nije ostvareno ni približavanje Hrvatske članstvu u NATO-u.

Sanader je također rekao da ´Hrvatska mora biti spremna ispuniti uvjete potrebne za pristupanje elitnom klubu EU-a´ te je ponovio HDZ-ovo nepristajanje da Hrvatska u bilo kakvim balkanskim svezama traži pristup EU-u.

Dodao je da se zalaže za rješavanje otvorenih pitanja sa susjednim državama, da se na taj način pomogne međunarodnoj zajednici u postizanju trajnog mira i stabilnosti na ovim prostorima.

Sanader je kritizirao rad Ministarstva vanjskih poslova i zbog neimenovanja novih veleposlanika, budući da je dosadašnjima već istekao mandat u Moskvi, Njemačkoj, Kanadi, Španjolskoj i Portugalu, ocijenivši to krajnje neodgovornim i štetnim za hrvatske interese.

Najavio je da će na saborskom Odboru za vanjsku politiku zatražiti preispitivanje rada tog ministarstva.

Odgovarajući na upit o umirovljenju načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH generala Petra Stipetića, Sanader je ocijenio kako je to ´još jedan cirkus aktualne vlasti´ i da bi Stipetić, ako je ispunio uvjete, trebao biti umirovljen te da nema potrebe da se predsjednik Mesić i premijer Račan o tome posebno dogovaraju.

Po njegovu sudu, general Stipetić je često davao i političke ocjene, ali nije snosio posljedice kao neki drugu generali.

U vezi s donošenjem ustavnog zakona o nacionalnim manjinama, Sanader je rekao da on već postoji, no da je drugo pitanje može li biti bolji. Najavio je da je HDZ otvoren za razgovor s predstavnicima nacionalnih manjina te da je spreman i za razgovor o tome s parlamentarnom većinom.

HDZ će u utorak, 10. prosinca, obilježiti treću godišnjicu smrti svog utemeljitelja i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana - polaganjem vijenca na Oltar domovine na Medvedgradu u 9 sati, komemoracijom u Starogradskoj vijećnici u 10 sati, polaganjem vijenaca na njegov grob na Mirogoju u 11,30 sati, misom zadušnicom u crkvi sv. Marka u 13 sati, te okupljanjem u rodnoj kući dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću u 16 sati.



Pročitajte više