Sanader: Još nema odgovarajućeg modela za neposredni izbor gradonačelnika

PREMIJER Ivo Sanader danas je u Hrvatskom saboru odgovarajući na zastupničko pitanje rekao da Vladine radne skupine još nisu pronašle primjeren model po kojemu bi se lokalni čelnici, dakle načelnici, gradonačelnici, i župani na izborima birali neposredno.

Zvonimir Mršić (SDP) u svom je pitanju podsjetio premijera na HDZ-ovo obećanje koje se nije ostvarilo i nazvao to "varanjem građana".

Ističući kako je pobornik neposrednog izbora, Sanader je prozvao bivšu vlast da je imala četiri godine izmijeniti izborni zakon, da je to HDZ 2000., kada je bio u oporbi, i predlagao, ali da to koalicijska vlast nije prihvatila.

Izvijestio je da Vladine radne skupine i dalje intenzivno rade, no da još uvijek nije pronađen izborni model koji bi najbolje odgovarao Hrvatskoj.

Premijer je odbacio tvrdnje IDS-ovca Damira Kajina da Vladin model kojim se kani vratiti dug umirovljenicima kroz Fond za povrat duga nikada neće zaživjeti, te da će putem tog fonda biti rasprodane državne tvrtke, zemljište i nekretnine.

"Zajedno s našim partnerima, HSU-om, našli smo put da Hrvatsku oslobodimo traume umirovljeničkog duga", rekao je Sanader.

Izvijestio je da je Vlada dugo razmatrala kako vratiti dug, da je utvrđeno kako je povrat u gotovinskom novcu nemoguć, da bi povrat duga putem obveznica kroz osam godina, kako predlaže IDS, značio i novo vanjsko zaduživanje Hrvatske.

Siguran je, kaže, da će Fond profunkcionirati i okupiti dionice kvalitetnih tvrtki i dobre nekretnine, što će, tvrdi premijer, značiti i poboljšanje materijalnog položaja umirovljenika.

Pročitajte više