Sanader kontaktirao HSP, čeka razgovor s HSS-om

IVO SANADER, predsjednik najjače hrvatske političke stranke, izjavio je danas da su tijeku pregovori s potencijalnim koalicijskim partnerima te da očekuje da mu predsjednik Republike Stjepan Mesić ponudi mandata za sastav nove vlade.

Potvrdio je da je razgovarao spredsjednikom HSP-a Antom Đapićem, DC-a Matom Granićem, HSLS-a Draženom Budišom.

Sanader je napomenuo kako HSP  ima izrazito loš imidž na međunarodnoj razini, što bi, ukoliko bi HDZ s tom strankom ušao u koaliciju, pretstavljalo otežavajuću okolnost na putu Hrvatske prema Europskoj uniji.

Konkretnih razgovora s HSS-om još uvijek nije bilo, a kako je najavio Sanader, do njih bi trebalo doći uskoro.

Sanader se još jednom zahvalio biračima na ukazanom povjerenju te ponovio kako je sinoć razgovarao s predsjednikom Stjepanom Mesićem.

Izrazio je uvjerenje da će predsjednik Mesić djelovati u skladu s Ustavom i da će HDZ s njime bolje surađivati nego prethodna vlada.

Osvrćući se na izborne rezultate drugih stranaka, Sanader je rekao da je SDP najveći gubitnik ovih izbora jer je izgubio 12 ili 13 mandata u odnosu na 3. siječnja 2000.


Među prvim potezima buduće vlade predsjednik HDZ-a najavio je smanjenje PDV-a s 22 na 20 posto, porast životnog standarda i kupovne moći građana, povećanje nacionalnog dohotka po glavi stanovnika, borbu protiv korupcije i uklanjanje birokratskih barijera te smanjenje broja ministarstava.


Također je najavio da će HDZ uvesti Hrvatsku u Europsku uniju do 2007., a u NATO do 2006. godine.

Upitan u tom kontekstu o suradnji s Haaškim sudom, Ivo Sanader je rekao da je to "implicirano HDZ-ovim opredjeljenjem za EU i NATO".

Također se zauzeo za suradnju i prijateljske odnose sa svim susjednim državama i rješavanje otvorenih pitanja bilateralnim pregovorima, a prioritetnim je ocijenio bolju suradnju sa SAD-m, Rusijom i Kinom.

Ocijenio je da su birači bili zasićeni politikom velikih obećanja i otezanjem s rješavanjem problema.

"Vratili smo vjerodostojnost HDZ-u, donijeli smo etički kodeks za stranačke dužnosnike, jer ne želim zbog nekolicine dovesti u pitanje povjerenje birača, kao što je to bilo u prošlosti", kazao je Sanader. Najavio je i izmjenu nedavno donijetog zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Komentirajući, na traženje novinara, izvješća stranih medija o HDZ-ovoj pobjedi kao "povratku na vlast Tuđmanovih nacionalista", Sanader je rekao da je to percepcija koju HDZ mora mijenjati.

"HDZ je demokršćanska, konzervativna stranka desnog centra, a ne nacionalistička, i stran joj je svaki radikalizam, ekstremizam i ksenofobija. Kao takva je i primljena u članstvo u članstvo Europske pučke stranke", kazao je predsjednik HDZ-a Ivo Sanader.

Dodao je da su HDZ-u na izbornoj pobjedi čestitali predsjednik Europske pučke stranke Wilfred Martens, austrijski kancelar Wolfgang Schuessel, predsjednik njemačkog CSU-a Edmund Stoiber, predsjednica CDU-a Angela Merkel, predsjednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša, HDZ-a BiH te mnogi građani.

U HSS-u bez komentara

U političkim krugovima može se čuti da će HSS imati ključnu ulogu u formiranju nove vlasti. O potencijalnim koalicijama u toj stranci danas nisu željeli govoriti.

Sutra će se održati sjednica predsjedništva HSS-a, međutim, ni nakon sjednice neće se znati hoće li ta stranka prikloniti lijevoj ili desnoj koaliciji. Tako je bar danas izjavio Zlatko Tomčić.

Pročitajte više