Sanader: Linić je inače veliki stručnjak za privatizaciju

DA NI turističko-sportske manifestacije ne mogu proći bez političkih podmetanja i rasprave o aktualnim aferama, pokazalo se i na današnjem neretvanskom Maratonu lađa, gdje je predsjednik Vlade Ivo Sanader prokomentirao slučaj KIM-a te odgovorio na kritike upućene iz SDP-a i DC-a.

"Pa bilo bi najbolje da SDP i DC se dogovore između sebe što im je činiti. Ne zanima me što govori SDP i što kaže DC. Zanima me samo ono što sam rekao i jučer, da više u Hrvatskoj neće biti privatizacije kao što je bila 90-ih. To znači da nitko neće moći ući u privatizaciju na temelju jamstava koje će dobiti na dionice firme koja se privatizira. Dakle, ukoliko se ne donesu bankovna jamstva, ali ne na temelju dionica te firme, onda nema ništa od posla. To je čvrsto stajalište i to je i stajalište upravnog odbora Fonda", rekao je premijer.

"Nema nikakvog razloga za ovakvo politiziranje i politikanstvo koje pokazuje SDP, a baš su se oni javili. Kad se prisjetimo kako je Linić prodao Excelsior i ostale stvari, onda bismo mogli dugo o tome razgovarati. On je inače veliki stručnjak za to. Bilo bi dobro da napiše udžbenik o privatizaciji", zaključio je Sanader.

Podsjetimo, jučer su DC i SDP zatražili poništenje prodaje KIM-a, a Linić je tom prilikom izjavio kako "spasioca Sanadera" očekuje i ovog puta. "Očekujem da će Sanader spasiti KIM kako je spasio i Liburniju tri mjeseca prije izbora. Osobno očekujem spasioca Sanadera", izjavio je Linić.

Ivan Novak: Matanović, Gotovac i Peša su tražili 300 tisuća eura mita

Klupko omotano oko prodaje KIM-a se odmotava i dalje. Sada se u priču uključio i Ivan Novak, direktor jednog od eliminiranih ponuđača, tvrtke Ranč iz Pribislavca, koji je u razgovoru za Jutarnji list rekao kako su "tri tenora" Hrvatskog fonda za privatizaciju prije raspisivanja natječaja za prodaju KIM-a tražila 300 tisuća eura mita.

Novak je naime ovog tjedna uputio prijavu Državnom odvjetništvu u kojoj stoji kako je "proces prodaje namješten", za što optužuje bivše potpredsjednike HFP-a Josipa Matanovića, Ivana Gotovca i Roberta Pešu, uhićene u okviru operacije Maestro. Oni su navodno od Novaka prije raspisivanja natječaja tražili 300 tisuća eura mita, kako bi osigurali da mu tabularna izjava o hipoteci nad imovinom tvrtke bude priznata kao jamstvo kojim se osiguravaju ponuđena ulaganja, jer tvrtka Ranč nije ponudila bankovno jamstvo u procesu privatizacije i zbog toga joj se ponuda nije razmatrala.

Novak je prijavio i direktora KIM-a Željka Mrljaka za kojeg tvrdi da je izostavio u profil tvrtke dostavljen ponuđačima uključiti svu imovinu, odnosno vlasništvo KIM-a nad 16 posto dionica splitskog Milsa te 150 hektara zamlje, na što je Mrljak odgovorio kako su "gospoda imala problema s čitanjem dokumenata" te kako je "sve za što ga se optužuje da je nedostajalo bilo u financijskim izvješćima".

"Što je Alka za sinjski kraj, to je Maraton lađa za neretvanski"

Između 33 prijavljene ekipe, na jubilarnom 10. neretvanskom Maratonu lađa, i ove je godine među brojnim hrvatskim ekipama bilo i stranih plovila. Utrka duga 22,5 kilometra je oko 17 sati započela u Metkoviću, a prve lađe na cilj u Pločama su stigle oko 21 sat.

Osim veličanstvenog dočeka lađara, biti će održana i svečana dodjela nagrada pobjednicima - 30.000 kuna za prvo, 20.000 kuna za drugo i 10.000 kuna za treće mjesto.

Koliko ova turistička manifestacija znači za ovaj kraj pokazuju i izjave organizatora koji nerijetko ovo amatersko sportsko natjecanje uspoređuju sa Sinjskom alkom.

I.M.

Pročitajte više