Sanader: Nasilje na Kosovu i u Srbiji neće ugroziti put Hrvatske u EU

HRVATSKI premijer Ivo Sanader izjavio je u četvrtak u Bratislavi da najnoviji nasilni događaji na Kosovu i u Srbiji ničim neće ugroziti put Hrvatske prema Europskoj uniji.

"Ne, nestabilnost na našoj istočnoj granici neće ugroziti put Hrvatske u EU. Naprotiv, mislim da sada svi vide, i EU i NATO, da je Hrvatska sidro stabilnosti u regiji", naglasio je Sanader.

Hrvatski premijer je također ocijenio da je dobra odluka o povlačenju djelatnika hrvatskoga veleposlanstva u Beogradu na sigurna mjesta, iako "cilj prosvjeda nije bio usmjeren na Hrvatsku". Hrvatsko veleposlanstvo u Beogradu je, naime, jutros kamenovano.

Na pitanje novinara je li dobio datum kad će Europska komisija objaviti mišljenje o hrvatskoj kandidaturi za članstvo u EU (avis) premijer Sanader je kratko rekao: "Na to ne smijem odgovoriti".

Prvoga dana dvodnevnog boravka u Bratislavi hrvatski šef Vlade je iskoristio za kraći sastanak s dužnosnicima Židovske humanitarne udruge Bnai Brith, koji su ga izvijestili o pripremama za deklaraciju o antisemitizmu, koju bi krajem travnja trebao objaviti OESS. Sanader je rekao da je vidio nacrt deklaracije, te da će joj Hrvatska dati potporu. Svoje je sugovornike Sanader izvijestio o planovima Hrvatske oko euroatlantskih integracija.

U petak će Sanader sa šefovima vlada zemalja Vilniuske i Višegradske skupine razmijeniti mišljenja o budućnosti Europe, a na marginama konferencije će se sastati s premijerima Makedonije, Livtve, Slovačke, Albanije i Estonije.

Pročitajte više