Sanader: U jugoistočnoj Europi više nikad neće biti rata

NA PROSTORU jugoistočne Europe više nikad neće biti rata, a regija se mora okrenuti političkoj i gospodarskoj suradnji, težeći zajedničkom cilju - ulasku u EU i NATO, izjavio je u ponedjeljak u Dubrovniku hrvatski premijer Ivo Sanader.

Predsjednik hrvatske Vlade domaćin je Croatia summita 2006. na kojemu visoki dužnosnici nekoliko zemalja regije i europskih država, te predstavnici uglednih međunarodnih institucija razgovaraju o integriranju jugoistoka Europe u euroatlantske asocijacije.

Sanader smatra da se regija mora okrenuti međusobnoj trgovini i investicijama, a instrument vidi u CEFTA-i, koja se po njegovu mišljenju mora proširiti na Ukrajinu i Moldaviju, nakon što će ulaskom u Europsku uniju iz nje istupiti Rumunjska i Bugarska.

"Nadam se da će gospodarski razvoj kojemu svjedočimo u Hrvatskoj, osjetiti i druge zemlje u regiji", rekao je Sanader, ističući "slovačko gospodarsko čudo, kao primjer koji bi trebalo slijediti".

Sanader je među sudionicima skupa posebno pozdravio crnogorskoga premijera Mila Đukanovića, i čestitao mu na uspješno provedenom referendumu o neovisnosti Crne Gore.

Hrvatski premijer je na plenarnoj sjednici summita ustvrdio da se svi preostali problemi na jugoistoku Europe, mogu riješiti "pogledom u budućnost i državničkim ponašanjem". Budućnost regije vidi u punopravnom članstvu u EU i NATO-u, koji je ocijenio "najuspješnijim savezom u povijesti".

Sudionicima skupa, koji se održava u dubrovačkom hotelu Excelsior, obratio se i predsjednik Republike Stjepan Mesić koji smatra da se jugoistočna Europa prečesto vraćala u prošlost i ponavljala iste greške. "No, danas se procesi kreću u pozitivnom smjeru, i u politici i u gospodarstvu", naglasio je Mesić.

Predsjednik države je dodao da je na prostoru JI Europe ostalo neriješenih ustavno-pravnih pitanja, upozorivši da njihovo rješavanje ne smije biti izvor novih kriza.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks je rekao da se vrijednosti poput demokracije i ljudskih prava mogu osigurati prvenstveno kroz članstvo u EU i NATO-u. Odnose među državama regije smatra on, potrebno je urediti na temeljima pravde, prava, ravnopravnosti, dobrosusjedskih odnosa, te uz uvažavanje interesa svih naroda i suglasje međunarodne zajednice.

Apsolutnim hrvatskim prioritetom Šeks drži članstvo u EU i NATO-u, ističući pritom da je RH spremna preuzeti sve obveze koje proizlaze iz članstva u Sjevernoatlantskom savezu.

U nastavku dubrovačkoga summita o perspektivama jugoistočne Europe izlagat će voditelji izaslanstava nekoliko europskih zemalja i država regije, te predstavnici međunarodnih institucija poput Vijeća Europe i NATO-a.

Pročitajte više