Sanader: Žužul ostaje ministar, istražiti i taj i slučajeve bivše vlade

PREDSJEDNIK hrvatske Vlade Ivo Sanader izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za današnji broj "Glasa Slavonije" da Miomir Žužul ostaje ministar vanjskih poslova, ali da želi cijelu istinu o tom slučaju, kao i punu istinu u slučaju svih poslova bivše Vlade gdje je, kako je rekao, bilo svega i svačega.

"Miomir Žužul ostaje ministar vanjskih poslova, a meni je kao predsjedniku Vlade i predsjedniku stranke (HDZ) u interesu puna istina u tom slučaju i neka se istraži svaki detalj", izjavio je Sanader.

Premijer je rekao da mu je isto tako u interesu "kao i hrvatskoj javnosti, puna istina i kad je riječ o ministru Žužulu, ali i kada je riječ o bilo kome drugom" jer, kako je rekao, " ne smijemo imati dvostruke kriterije, pa ću punu istinu tražiti i u slučaju Čačić, Tomčić, kao i o slučaju Gordane Sobol, koja je bivša ministrica u Račanovoj Vladi a njezin je suprug bio pomoćnik ministra unutarnjih poslova".

Sanader je rekao i kako treba istražiti "nabave Ministarstva unutarnjih poslova, poslove koje je dobivala Čačićeva firma na autocesti, kao i poslove koje je dobivala Tomčićeva firma".

Želimo cijelu istinu i slučaja ministra vanjskih poslova, ali i "punu istinu u slučaju svih poslova bivše Vlade gdje je bilo svega i svačega, a što naprosto još nismo istražili jer smo se bavili puno važnijim poslovima, od otkupa pšenice, navodnjavanja, najuspješnije turističke sezone, do reforme sudstva, katastra, rušenja bespravne gradnje i tako dalje", kazao je premijer. Odgovarajući na upit mogu li se uskoro očekivati velike istrage među čelnicima bivše vlasti, premijer Sanader je rekao: "Mi istrage ne možemo provoditi, Sabor može osnovati istražna povjerenstva, ali na pravnoj državi je da ispita sve te slučajeve, a ja očekujem da će se to i dogoditi".

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije Branimir Glavaš potvrdio je za Hinu da je na današnjem sastanku premijera Sanadera s članovima Županijskog odbora te predsjednicima gradskih i općinskih odbora u Osijeku, premijer govorio o slučaju ministra Žužula. Glavaš je rekao kako je istaknuto da HDZ-a nema ništa protiv osnivanja povjerenstva vezano za ispitivanje slučaja ministra Žužula, ali da u isto vrijeme traži i osnivanje povjerenstva za ispitivanje sukoba interesa članova bivše Vlade.

Inače, nakon napisa u medijima, oporba je zatražila ostavku ministra Žužula zbog sukoba interesa u vezi s otpisom duga Imostroju u stečaju, no on je to odlučno zanijekao.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić potvrdio je danas da Državno odvjetništvo ispituje zakonitost postupka stečaja tvrtke Imostroj slijedom navoda u tisku i zahtjeva ministra Žužula.

Pročitajte više