Saudijska Arabija kritizirala Iran, ne spominje napade na Siriju

Screenshot: YouTube

SAUDIJSKI kralj Salman otvorio je u nedjelju u Saudijskoj Arabiji summit Arapske lige osudom starog neprijatelja, Irana, ne spomenuvši pritom napade projektilima Zapada na sirijske mete zbog navodnog kemijskog napada prije tjedan dana.

Regionalne supersile Saudijska Arabija i Iran bore se već desetljećima za dominaciju u regiji putem posredničkih ratova u nekoliko zemalja, uključujući Jemen i Siriju.

"Ponovno snažno osuđujemo teroristička djela Irana u arapskoj regiji i odbacujemo otvoreno miješanje u unutarnja pitanja arapskih zemalja", rekao je kralj Salman, ne ulazeći u pojedinosti.

Iran odbacuje te optužbe.

Kralj Salman nije spomenuo subotnje napade SAD-a, Britanije i Francuske projektilima na tri lokaliteta u Siriji povezana s programom kemijskog oružja. Sirijska vlada niječe da koristi ili posjeduje kemijsko oružje i napade smatra činom agresije.

Saudijska Arabija i njezini saveznici izrazili su u subotu potporu tim napadima, dok su ih Irak i Libanon osudili. Druge zemlje poput Jordana i Kuvajta nisu zauzele stajalište i umjesto toga pozvale su na političko rješenje rata u Siriji u kojem je u sedam godina poginulo najmanje pola milijuna ljudi.

Sirijski režim uspio je uz pomoć Rusije poraziti pobunjenike koji su ga željeli srušiti.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz napad Amerike na Siriju instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: napad na Siriju

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više