SCG: Vijeća nacionalnih manjina traže traže transformaciju televizije

Vijeća nacionalnih manjina u Vojvodini zatražila su u utorak imenovanje novog vodstva Radio televizije Novi Sad, koje bi profesionalno pripremilo projekt transformacije ove medijske kuće u pokrajinski javni servis građana.

Konstatirajući da se RTNS, kao ustanova višestruko značajna za pripadnike nacionalnih manjina u Vojvodini "urušava", krovna tijela nacionalnih manjina, okupljena oko ove inicijative, zatražila su od srbijanske vlade da se konačno završi razdvajanje RTNS-a od Radio televizije Srbije i definira njezin status.

Zahtjev za utemeljenje vojvođanskog medijskog javnog servisa potpisalo je i Hrvatsko nacionalno vijeće u SCG (HNV), u kojemu ističu da su vrlo nezadovoljni načinom na koji RTNS izvještava i prati život hrvatske zajednice u Vojvodini.

"Inicijativa je dijelom proizišla i iz nezadovoljstva nacionalnih vijeća radom RTNS-a", izjavio je za HINU predsjednik HNV-a Josip Pekanović, i dodao da je hrvatska zajednica ogorčena što se RTNS više ne emitira emisija na hrvatskom jeziku "Tragom hrvatskim" i što se protiv njezinih autora vodi sudski spor.

Iako problem televizijskog informiranja na hrvatskom jeziku smatra najvećim, Pekanović naglašava da slična iskustva s RTNS-om imaju i druge nacionalne manjine u Vojvodini.

Informiranje na jezicima nacionalnih manjina putem te najveće medijske kuće u Vojvodini bit će jedna od važnijih tema skorašnjeg sastanka srbijanske vlade s predstavnicima vijeća nacionalnih manjina.

Zahtjevu za transformaciju RTNS u javni vojvođanski servis pridružili su se u utorak i sindikati zaposlenih, koji ističu da Televizija radi u katastrofalnim tehničkim uvjetima, da su ju napustili kvalitetni kadrovi, a da su plaće onima koji su ostali niske.

(Hina) xjsta ybr

Pročitajte više