Schroeder savjetuje Skoplju razgovor s Atenom

NJEMAČKI kancelar Gerhard Schroeder je tijekom posjeta makedonskog premijera Harija Kostova Berlinu u utorak savjetovao Skoplju da s Atenom povede razgovor o pitanju imena Makedonije, posebno s obzirom na perspektivu makedonskih strijemljenja uključenju u euroatlantske strukture.

"Pošto je Grčka članica Europske unije i za ulazak u tu zajednicu su potrebni glasovi svih, savjetujem dijalog", dviju zemalja, naglasio je Schroeder na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Taj je razgovor potreban zbog "povijesno osjetljivih pitanja" i on se može voditi bez da Makedonija "odustane od svog temeljnog stajališta, onoga da zemlja može izabrati ime koje drži dobrim", rekao je Schroeder.

U subotu su u Skoplju grčki i makedonski ministar vanjskih poslova ponovili da su spremni u sklopu UN-a tražiti rješenje spora o imenu Makedonije.

Iako je normalizirala svoje odnose sa susjedom iz bivše Jugoslavije, Grčka i dalje od 1991. blokira svoje priznanje te države pod imenom Makedonije, za koje drži da pripada njezinoj povijesnoj baštini. Jedna sjeverna pokrajina Grčke se također zove Makedonija.

Schroeder je rekao da Njemačka, prvi trgovinski partner Makedonije, jako poštuje napore makedonske vlade u pogledu reformi, koje su "uvjet nastavka zbližavanja" s euro-atlantskim strukturama.

Kostov je zahvalio Njemačkoj na podršci "ne samo političkoj već i financijskoj".

Pročitajte više