SDP-ovci traže da se dužnosnike obveže da govore istinu

SABORSKI Klub SDP-a zatražio je da se dužnosnike zakonom obveže da u izvješću o imovini navedu i podatke o načinu na koji su imovinu stekli i izvorima sredstava kojima su kupili pokretnine i nekretnine.

Na taj bi se način, drže u Klubu SDP-a, s jedne strane zadovoljio opravdan interes javnosti da zna koju imovinu dužnosnik ima i kako je do nje došao, a s druge bi se uspostavio sustav koji bi spriječio političku zlouporabu raprava o imovini pojedinih dužnosnika.

Očito je, navode SDP-ovci, da je pitanje dužnosničke imovine i njenog porijekla postalo dio političke borbe na način koji dijelom ometa uredan rad najviših tijela državne vlasti.

SDP-ovci ujedno traže da se dužnosnike obveže da u javnim nastupima govore istinu kada ih se pita o imovini i načinu njena stjecanja.

Svoje zahtjeve Klub SDP-a uobličio je u izmjene i dopune Zakona o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti te ih uputio u saborsku proceduru.

Prihvati li Sabor taj prijedlog, u roku 30 dana nakon što izmijenjeni Zakon stupi na snagu, svi državni dužnosnici morat će imovinske kartice dopuniti i detaljima o načinu na koji su imovinu stekli i porijeklu novca kojim su kupili zemljišta, kuće, stanove, automobile, umjetničke predmete i sl.

Pročitajte više