Šef misije EU-a u Ljubljani: Europa nepotpuna bez svog jugoistoka

EUROPSKA unija bez država iz jugoistočne Europe ostaje nepotpuna, izjavio je u petak šef misije Europske unije u Ljubljani Erwan Fouere, pozdravljajući početak konferencije na kojoj su se u glavnom gradu Slovenije okupili gradonačelnici glavnih gradova EUa, među njima i oni iz prijestolnica država koje u EU ulaze 1. svibnja ove godine.

Ljubljanska gradonačelnica Danica Simšič pozvala je na skup i kolege iz država jugoistočne Europe, među njima i gradonačelnicu Zagreba Vlastu Pavić.

Veleposlanik Fouere rekao je obraćajući se skupu da je Ljubljana oduvijek bila mjesto susreta različitih kultura i da će ulazak država jugoistočne Europe u Europsku uniju biti slijedeći veliki izazov.

Fouere je za Sloveniju rekao da predstavlja svojevrstan most prema regiji i da je spremna pomagati na tom području.

Stanje u državama jugoistočne Europe ocijenio je napredujućim, dodavši da je EU u regiju investirao oko 2 milijarde eura u obnovu i razvoj u zadnje tri godine, te da je europska perspektiva država zapadnog Balkana važna motivacija za daljnju stabilizaciju.

Predsjednik slovenskog parlamenta Borut Pahor rekao je da nedavno zaoštravanje na Kosovu dokazuje da je bilo previše iluzija o tome da je završetak rata donio napredak i mir jer se zapravo radilo o statusu quo.

"Nije došlo do odlučnog zaokreta u pravcu demokracije. To je zadaća obiju strana na Kosovu, ali i međunarodne zajednice. U tim nastojanjima i mi moramo sudjelovati", izjavio je Pahor u govoru na konferenciji europskih gradonačelnika.

Pročitajte više