Šeks: Nadam se da će četnički radikali ipak biti isključeni iz vlasti u Srbiji

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Vladimir Šeks gostovao je u ponedjeljak na Prvom programu Hrvatskog radija, gdje je, govoreći o svim recentnijim aferama koje su u posljednje vrijeme potresale Vladu, pokazao ravnodušan stav, ne dopustivši da se bilo koji od spomenutih događaja nepoćutnih po Vladu nazove aferom.

Predsjednik Vlade tako primjerice smatra i kako je bilo izrazito nekorektno od novinara "napumpati cijelu aferu" oko sumnjivog školovanja saborske zastupnice Đurđe Adlešić i netočnim podacima koji se pojavljuju u njezinu životopisu. Jer, normalno je, kaže predsjednik Vlade, da će netko tu i tamo "po svom osobnom poimanju" možda "uljepšati neku sliku":

"Dogodi se da oni koji rade životopise i biografije iz različitih razloga unesu neke pogrešne podatke ili nekada uljepšavaju neku sliku, ili da po svom nekom poimanju unose određene korektive i korekcije, ali i da se iz toga ide praviti jedna velika afera dokaz je samo onoga što ja govorim cijelo virjeme, da određeni vlasnici određenih medija svoje novinare pretvaraju silom ili milom u propagandiste koji izmišljaju događaje, a kako bi se pod bilo koju cijenu povećala naklada." - kaže Šeks.

Afera, kaže predsjednik Vlade, nije trebala biti stvorena ni oko 15-ak luksuznih satova premijera Sanadera koji su navodno vrijedni oko 150.000 eura, a za Mačekovu izjavu "da se visokom politikom ne bi smio baviti nitko tko nema kuću, dva auta i barem 50.000 eura ušteđevine", a koja bi se valjda mogla nazvati i spontanom iskrenošću, misli da je ipak trebala biti malo bolje stilizirana od strane glasnogovrnika vlade.

Otkrivši kako posjeduje sat kojega mu je darovala njegova supruga te kako "nije opterećen vrijednim i dragocijenim predmetima", predsjednik Vlade u daljnem razgovoru nastavlja o manjkavosti Zakona o sukobu interesa, ponovivši riječi svojih stranačkih kolega:

"Pri donošenju zakona navoditi nekretnine bilo je nesporno, no kada je riječ o pokretninama, tu je ostala jedna praznina. Po zakonu treba navesti i pokretnine, ali u praksi se to nije radilo. Jer je postojao prešutni dogovor više manje svih da po svojoj vlastitoj procjeni upisuju pokretnine, ali nitko od zastupnika, nitko od ministara, nitko od širokog kruga državnih dužnosnika, a koji trebaju upisivati pokretnine u vrijeme stjecanja mandata ili prestankom istoga nije upisivao svoje pokretnine koje se odnose na dragocjenosti, zlatninu, drago kamenje, prstenje, nakit, skupocjeni namještaj. Postoji jedna beskrajna rijeka svega onog što je skupo i pitanje je treba li to staviti u popis." - kazao je Šeks.

Predsjednik sabora progovorio je i o tzv. "rukometnom zakonu", osnosno odluci vlade da se prijedlog istoga povuče:

"Vlada je povukla taj zakon tako da se o tom zakonu više neće ni raspravljati. Poticaj donošenju istoga dao je poglavito Grad Zagreb, ali se onda digla velika bura od onih koji su taj zakon i predlagali. Tu je ponovno prijetio jedan skandal, i Vlada je postupila tako da je povukla prijedlog tog zakona. Iako mislim da je trebala ići dalje."

Kazavši kako se nakon blažeg infarkta dobro osjeća, te kako je spreman na rad "u reduciranom obliku", Šeks se dotaknuo i nedavnih izbora u Srbiji, gdje se Srpska radikalna stranka, prema broju glasova birača, pokazala najjačom pojedinačnom parlamentarnom strankom.

"To je bio očekivani ishod jer je bilo očito da će pročetnička ili četnička radikalna stranka Vojislava Šešelja dobiti vjerojatno većinu i dobila je tridesetak posto glasova. To je za mene bila jedna potpuno očekivana reakcija biračkoga tijela. To bi na prvi pogled trebalo izazvati jedno veliko uznemirenje i zabrinutost u Hrvatskoj jer ta stranka je jasno i potpuno otvoreno najavljivala politički revanšizam i teritorijalne pretenzije prema Hrvatskoj. Ona se Hrvatskoj prijetila novim ratom za hrvatske teritorije. Srećom, mislim da ta stranka neće formirati vladu i da neće dobiti participaciju u vlasti u Srbiji i da će ta vlada biti ipak formirana od strane demokratskih ili umjereno demoktratskih stranaka, a da će četnički radikali biti isključeni iz vlasti." - kazao je Šeks.

B.S.

Pročitajte više