Seksualni prijestupnici pod paskom satelita do kraja života

TEHNOLOGIJA kakvu moderne vojske koriste za praćenje ciljeva već se neko vrijeme koristi za doživotno praćenje osuđenih seksualnih prijestupnika, pedofila i silovatelja, i to nakon što odrade svoju zatvorsku kaznu.

Ovakva se ideja po prvi put javila u SAD-u, a već su četiri savezne države (Florida, Missouri, Ohio i Oklahoma) donijele zakone koji omogućavaju policiji da doživotno na satelitskoj karti prate neke seksualne prijestupnike, unatoč činjenici da su dotični "odgulili" svoje vrijeme u zatvoru. Slični su zakoni predloženi u Sjevernoj Dakoti i Alabami, gdje su zakonodavci odobrili zakonske prijedloge i poslali ih guvernerima na potpis.

Prvi takav zakon uveden je u Floridi i to nakon što je registrirani seksualni prijestupnik ubio devetogodišnju Jessicu Lunford. Matt Bartle, senator iz Missourija, doslovce je prepisao zakon koji je prošao u Floridi, te na popis prijestupnika koje bi trebalo pratiti GPS-om do kraja života dodao i one koji su više puta počinili isti zločin, kao što je primjerice pokazivanje spolnih organa pred djecom, koje je kažnjivo zatvorskom kaznom do sedam godina zatvora.

"Mislim da javnost nema previše povjerenja u sustav koji bi se trebao baviti pedofilima. Individualni pristup pedofilima može dovesti do stravičnih posljedica." - ustvrdio je Bartle.

Praćenje osuđenih zločinaca GPS tehnologijom dosad se koristilo za nadzor osuđenika koju su iz zatvora pušteni uvjetno, ali u takvim slučajevima praćenje prestaje kad istekne kazna.

Prema odredbama novih zakona u gorenavedenim saveznim državama, seksualni prijestupnici do kraja života na zglobovima nogu moraju nositi vodootpornu narukvicu, te konstantno biti u dometu prijenosnog GPS odašiljača, kojeg također moraju nositi sa sobom.

Sustav automatski šalje upozorenje policiji ako se prijestupnik približi "zabranjenim zonama" kao što su škole, ali i ako "odlutaju" sa svoje uobičajene rute kojom odlaze na posao odnosno dolaze s posla kući.

Policija u svakom trenutku na zaslonu računala ima ispisanu točnu lokaciju prijestupnika, koja je obilježena kao točkica na karti s imenima ulicama, te brzinu i smjer kretanja prijestupnika.

Neki američki odvjetnici i borci za ljudska prava smatraju kako je doživotno praćenje prijestupnika unatoč činjenici da su odradili zatvorsku kaznu, ipak pretjerana mjera.

"Iako se ovakvi zakoni javnosti predstavljaju kao način zaštite društva od mogućeg ponavljanja zločina, u svojoj srži to je praksa osvete i kažnjavanja nakon što je kazna istekla." - kazao je u razgovoru za IT portal Wired News Arthur Benson, odvjetnik koji se bavi slučajevima kršenja ljudskih prava.

S njim se slaže i John La Fond, profesor prava iz Kanzasa na Sveučilištu u Missouriju, te autor knjige "Sprječavanje seksualnog nasilja".

"Zakon koji zahtijeva da svatko tko je ikad počinio zločin protiv djeteta bude podvrgnut tehnologiji lociranja do kraja života je jednostavno blesav." - ustvrdio je La Fond.

Pročitajte više