Sharon povezuje Jeruzalem i kolonističko naselje

Izraelski premijer Ariel Sharon izjavio je u ponedjeljak da nastavlja sa širenjem židovskog naselja Maale Adumim u blizini Jeruzalema, usprkos zabrinutosti SADa i protivljenju Palestinaca koji strahuju da će ih taj projekt odsjeći od grada.

"Ne smatram da je izgradnja naselja neki velik problem. Moramo povezati Jeruzalem i Maale Adumim", kazao je Sharon na zasjedanju parlamentarnog odbora iza zatvorenih vrata.

Palestinci upozoravaju da će ih izgradnja na zemlji koju je Izrael okupirao 1967. odsjeći od istočnog, arapskog dijela Jeruzalema od kojeg žele napraviti glavni grad buduće palestinske države.

Izrael, pak, smatra Jeruzalem svojim nepodijeljenim gradom, što nije priznato u međunarodnoj zajednici.

Na zasjedanju parlamentarnog Povjerenstva za vanjske poslove i obranu, premijer Sharon je ustvrdio da je židovska enklava u palestinskom gradu Hebronu, na Zapadnoj obali, "strateški adut" za Izrael.

Oko 500 židovskih naseljenika živi u Hebronu pod vojnom zaštitom među više od 150.000 Palestinaca.

Yossi Sarid, zastupnik lijeve stranke Meretz i član Povjerenstva, izjavio je da Sharon još uvijek ne razumije opasnosti kolonizacije. Prema njegovim riječima, izgradnja kolonističkih naselja najveća je greška cinostičkog pokreta u posljednja tri desetljeća.

(Hina) xvk ydj

Pročitajte više