Sharon: Ruske bi rakete za Siriju mogle doći u ruke terorista

Izraelski premijer Ariel Sharon u četvrtak je u intervjuu za izraelski javni radio izrazio zabrinutost zbog eventualne opasnosti da protuzračne rakete što ih je Rusija prodala Siriji ne dođu u ruke "terorističkih skupina" te je od Palestinaca zatražio "potpuni prekid terorističkih akcija" kao preduvjet za primjenu smjernica međunarodnog mirovnog plana.

"Brine me mogućnost da takvo oružje dođe u ruke terorističkih skupina. Takva bi prodaja mogla biti izravna prijetnja sigurnosti Izraela", rekao je Sharon u intervjuu za izraelski javni radio dodavši kako Izrael "ne može intervenirati kada je riječ o ruskoj prodaji oružja trećim zemljama".

Za 27. i 28. travnja predviđen je posjet Izraelu ruskog predsjednika Vladimira Putina, što će biti prvi posjet jednog ruskog predsjednika toj zemlji.

Izraelski je radio također objavio kako je predsjednik Putin u intervjuu za izraelsku televiziju koji će se emitirati u petak, potvrdio da je njegova zemlja zaključila ugovor o prodaji protuzračnih raketa Siriji, dodajući kako taj potez sigurno neće dovesti Izrael u opasnost. Prema istom izvješću Putin je kazao kako će spomenuto oružje "spriječiti izraelske zrakoplove da nadlijeću palaču" predsjednika Bašara al-Asada, no siguran je da ugovor neće "narušiti ravnotežu snaga na Bliskom istoku".

Izraelski borbeni zrakoplovi u kolovozu 2003. nadletjeli su palaču predsjednika Bašara al-Asada.

(Hina) xmh ydgk

Pročitajte više