Sharonov Likud priprema se za veliku izbornu pobjedu

STRANKA izraelskog premijera Ariela Sharona zadržala je sigurno vodstvo u posljednjim predizbornim ispitivanjima javnog mnijenja objavljenim u ponedjeljak, ali joj ipak, kako se čini, neće biti lako formirati stabilnu vladu.

Opći izbori u Izraelu održavaju se u utorak.

Predizborne ankete objavljene u listovima Yedioth Ahronoth i Maariv pokazuju da bi na predstojećim izborima desničarski Likud mogao osvojiti 32 do 33 mjesta u 120-članom parlamentu, dok bi njegov najveći rival, Laburistička stranka, osvojila 18 do 19 mjesta.

Centristička stranka Shinui, koja bi mogla biti presudna u uspostavi postizbornih koalicija, mogla bi osvojiti 15 do 16 zastupničkih mjesta.

Sharon je posljednji predizborni skup održao u Haifi, u kojoj je gradonačelnik čelnik Laburističke stranke Amram Mitzna.

´Mogu ispuniti svoju ulogu samo ako ćemo imati prevlast u Knessetu´, rekao je Sharon novinarima nakon skupa. On je isto tako izrazio želju za premoćnom pobjedom koja bi mu omogućila stvaranje koalicije koja neće biti ovisna o stajalištima manjih ekstremističkih stranaka.

´Ekstremistička stajališta nam neće omogućiti da dođemo onamo kamo želimo doći. Zbog toga postoji samo jedna stranka za koju treba glasovati - Likud´, kazao je Sharon.

Sharon je ipak ponovio da želi da i laburisti uđu u vladu nacionalnog jedinstva, za koju se nada da će formirati nakon izbora.

Međutim Mitzna, koji se zalaže za hitni početak pregovora s Palestincima i jednostrano povlačenje Izraela sa Zapadne obale, ponovno je u svom predizbornom govoru u nedjelju odbacio tu mogućnost.

Izraelske službe sigurnosti objavile su u ponedjeljak, dan prije izbora, stupanj najviše pripravnosti u cijeloj zemlji, te produžile blokadu okupiranih palestinskih teritorija za još dva dana.

U gradovima Zapadne obale na snazi je policijski sat.

Pročitajte više