Silovanja, bičevanja... Jeziva otkrića o zlostavljanju u tajnom kompleksu Megacrkve

Foto: Profimedia, EPA

BBC je otkrio dokaze o raširenom zlostavljanju i mučenju od strane osnivača jedne od najvećih svjetskih kršćanskih evangeličkih crkava. Deseci bivših članova Crkve sinagoge svih naroda - među njima i pet Britanaca - tvrde da je pokojni Nigerijac T. B. Joshua počinio zločine, uključujući silovanja i prisilne pobačaje.

Optužbe o zlostavljanju u tajnom kompleksu u nigerijskom gradu Lagosu protežu se tijekom gotovo 20 godina. Crkva sinagoga svih naroda nije odgovorila na optužbe, ali je rekla da su prethodne tvrdnje bile neutemeljene.

T. B. Joshua, koji je umro 2021. godine, bio je karizmatičan i iznimno uspješan propovjednik i televizijski evanđelist koji je imao golemu globalnu publiku.
Otkrića BBC-ja tijekom dvogodišnje istrage uključuju:

- desetke iskaza očevidaca o fizičkom nasilju ili mučenju koje je provodio Joshua, uključujući slučajeve zlostavljanja djece, bičevanja i vezivanja ljudi;
- iskaze brojnih žena koje tvrde da ih je Joshua seksualno napastovao, kao i njihove iskaze da su opetovano silovane godinama unutar crkvenog kompleksa;
- višestruke navode o prisilnim pobačajima unutar crkve nakon navodnih Joshuinih silovanja, uključujući jednu ženu koja kaže da je imala pet prekida trudnoće;
- brojne izvještaje iz prve ruke s pojedinostima o tome kako je Joshua lažirao svoja "čudesna iscjeljenja", koja su emitirana milijunima ljudi diljem svijeta.

"Svi smo mislili da smo u raju, ali bili smo u paklu"

Jedna od žrtava, Britanka po imenu Rae, imala je 21 godinu kada je 2002. godine napustila studij na Sveučilištu Brighton i uključila se u crkvu. Sljedećih 12 godina provela je kao jedna od Joshuinih takozvanih "učenica" unutar njegovog betonskog kompleksa nalik labirintu u Lagosu. "Svi smo mislili da smo u raju, ali bili smo u paklu, a u paklu se događaju strašne stvari", rekla je Rae za BBC.

Rae tvrdi da ju je Joshua seksualno napastovao i da ju je dvije godine držao u samici. Zlostavljanje je bilo toliko strašno da je nekoliko puta pokušala samoubojstvo.

Crkva sinagoge svih naroda (SCOAN) ima globalne sljedbenike i upravlja kršćanskim televizijskim kanalom Emmanuel TV i mrežama društvenih medija s milijunima gledatelja. Tijekom 1990-ih i ranih 2000-ih godina, deseci tisuća hodočasnika iz Europe, Amerike, jugoistočne Azije i Afrike putovali su u crkvu u Nigeriji da bi svjedočili kako Joshua izvodi "čudesna iscjeljivanja". Najmanje 150 posjetitelja živjelo je s njim unutar njegovog imanja u Lagosu, ponekad desetljećima.

Više od 25 bivših "učenika" razgovaralo je s BBC-jem - iz Ujedinjenog Kraljevstva, Nigerije, SAD-a, Južne Afrike, Gane, Namibije i Njemačke - dajući snažno svjedočanstvo o svojim iskustvima unutar crkve sve do 2019. godine. Mnoge žrtve bili su tinejdžeri kad su se tek pridružili crkvi. U nekim britanskim slučajevima, njihov prijevoz do Lagosa platio je Joshua, u suradnji s drugim britanskim crkvama.

Prisilni pobačaji, mučenje bičevima, električnim kabelima...

Rae i više drugih sugovornika usporedili su svoja iskustva s članstvom u kultu. Jessica Kaimu iz Namibije kaže da je njezino zlostavljanje trajalo više od pet godina. Kaže da je imala 17 godina kada ju je Joshua prvi put silovao i da su je kasniji slučajevi Joshuinih silovanja doveli do pet prisilnih pobačaja dok je bila tamo.

"Bili su to improvizirani pobačaji, ti medicinski tretmani kroz koje smo prolazili mogli su nas ubiti", rekla je Jessica za BBC. Drugi sugovornici kažu da su ih skidali i tukli električnim kabelima i bičevima za konje te da im je redovito uskraćivan san.

Nakon njegove smrti u lipnju 2021. godine, T. B. Joshua je slavljen kao jedan od najutjecajnijih pastora u afričkoj povijesti. Izdigavši se iz siromaštva, izgradio je evangeličko carstvo koje je među svojim sljedbenicima imalo desetke političkih vođa, slavnih osoba i poznatih nogometaša. Međutim, izazvao je neke kontroverze tijekom svog života kada se pansion za crkvene hodočasnike srušio 2014. godine, pri čemu je poginulo najmanje 116 ljudi.

Istraga BBC-ja, koja je provedena s međunarodnom medijskom platformom Open Democracy, prvi put je donijela javne iskaze bivših crkvenih insajdera. Kažu da su proveli godine pokušavajući se pobuniti, ali su ih zapravo ušutkavali.

Brojni svjedoci u Nigeriji tvrde da su bili fizički napadnuti, a u jednom slučaju je pucano na njih, nakon što su prethodno progovorili protiv zlostavljanja i na YouTubeu objavili videozapise koji sadrže optužbe.

Pucali na ekipu BBC-ja

Na ekipu BBC-ja koja je u ožujku 2022. pokušala s javnog prostora snimiti crkveni kompleks u Lagosu također je pucalo osiguranje crkve i novinari su zadržani nekoliko sati. BBC je kontaktirao SCOAN s navodima u istrazi. Crkva nije odgovorila, ali je zanijekala prethodne tvrdnje protiv T. B. Joshue: "Iznošenje neutemeljenih optužbi protiv proroka T. B. Joshue nije nova pojava... Nijedna od optužbi nikada nije potvrđena."

Četvero britanskih državljana koji su razgovarali s BBC-jem kažu da su prijavili zlostavljanje britanskim vlastima nakon što su pobjegli iz crkve. Tvrde da ništa više nije poduzeto.

Osim toga, jedan Britanac i njegova supruga poslali su u ožujku 2010. britanskom predstavništvu u Nigeriji izvještaje očevidaca o njihovim mukama i video dokaze kako ih muškarci koji su bili pripadnici SCOAN-a drže na nišanu. Britanac je rekao da je Joshua više puta seksualno napastovao i silovao njegovu ženu. Upozorio je britanske vlasti da su drugi britanski državljani unutar kompleksa i dalje izloženi zločinima.

Također kaže da nitko ništa nije poduzeo.

Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva nije odgovorilo na ove tvrdnje, ali je za BBC reklo da vrlo ozbiljno shvaća sva izvješća o kriminalu, uključujući seksualni napad i nasilje nad britanskim državljanima u inozemstvu.

SCOAN je aktivan i danas i to pod vodstvom Joshuine udovice Evelyn. U srpnju 2023. vodila je turneju po Španjolskoj. Anneka, koja je sa 17 godina napustila Derby u Ujedinjenom Kraljevstvu da bi se pridružila SCOAN-u, rekla je za BBC kako vjeruje da postoje mnoge druge žrtve koje tek trebaju progovoriti. Ona se nada da će se razotkriti sva Joshuina nedjela.

"Vjerujem da Crkvu sinagoga svih naroda treba temeljito istražiti i otkriti zašto je taj čovjek mogao tako dugo funkcionirati na način na koji je funkcionirao", rekla je Anneka.

Pročitajte više