sindikalnom sporazumu pristupila i Matica javnih službi

Sporazumu o suradnji i otvaranju procesa pregovaranja o spajanju, koji su u travnju sklopile tri sindikalne središnjice, danas se pridružila i Matica hrvatskih sindikata javnih službi.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Udruga hrvatskih sindikata (HUS), Sindikat usluga Uni-Cro i Matica javnih službi sporazumom se obvezuju na usklađivanje stavova i zajednički nastup prema predstavnicima vlasti i poslodavaca.

Suradnja četiriju sindikalnih središnjica, koje okupljaju dvije trećine sindikalno organiziranog članstva u Hrvatskoj, u konačnici bi trebala završiti njihovim ujedinjavanjem, rekli su novinarima sindikalni čelnici.

Matica je odlučila pristupiti sporazumu da bi se kao dio okrupnjene sindikalne scene mogla oduprijeti jačanju pritiska kapitala na cijenu rada, rekla je njezina čelnica Zdenka Gizdić.

Predsjednica SSSH-a Vesna Dajanović ustvrdila je kako je sporazumom ostvaren povijesni korak jer je okončan proces rastapanja sindikalne scene, što podrazumjeva jačanje statusa sindikata.

"Očito je potreba zajedničkog nastupa sve veća, a nastavi li Vlada i dalje ignorirati socijalne partnere i ugrožavati standard građana, sindikati će biti prisiljeni poduzeti žešće akcije", upozorio je predsjednik HUS-a Zdenko Mučnjak.

Čelnik Sindikata usluga Stjepan Kolarić ustvrdio je da sindikati nisu zadovoljni načinom na koji se pokreće Hrvatska kao ni socijalnim dijalogom, tim više što se nalazimo u procesu prilagodbe Europskoj uniji, što će bitno odrediti budući položaj građana.

(Hina) xmvr ymd

Pročitajte više