Carinici se žale: Šefovima 1000 kuna veće plaće, ostalima 50

Foto: Pixsell/Hrvoje Jelavić

NAKON što su carinici najavili štrajk i blokadu turističke sezone, odobreno im je povećanje plaće, no Nezavisni sindikat carinika Hrvatske nije zadovoljan. Podsjetimo, Vlada je u petak na trosatnoj sjednici u Kninu usvojila uredbu kojom se povećavaju plaće poreznim službenicima i carinicima.

>> Plenković digao plaće poreznicima i carinicima koji su prijetili uništavanjem sezone

Premijer Andrej Plenković je ovim povećanjem plaće carinicima, očito, pristao na njihovu ucjenu.

>> ŠTRAJK CARINIKA Ma kome ćete vi blokirati granice i uništavati sezonu?

>> Carinici prijete uništavanjem sezone: Tražimo veće plaće ili blokiramo granice

Ministar financija naveo je u petak da je u carinskoj službi zaposleno 2906 djelatnika. Kako je predloženo, carinik treće vrste u službi za robno-granične procedure umjesto plaće od 4387 kuna trebao bi imati 4534 kune, što je povećanje od 146 kuna.

Carinik treće vrste u graničnom carinskom uredu koji je dosad imao plaću 6026 kuna imao bi 6110, što je povećanje od 83 kune, a carinik treće vrste u mobilnim jedinicama koji je dosad imao 5911 kuna bi imao 6115 kuna, što je povećanje od 204 kune. Dodatna sredstva za provođenje uredbe iznose 6,6 milijuna kuna.

Povećanje od 50 do tisuću kuna

Nezavisni sindikat carinika Hrvatske u priopćenju je izračunao koliko će najavljeno "povećanje plaće" u reali iznositi i kakav će učinak imati za službenike: stručni referent sa završenom srednjom školom dobit će povećanje plaće od 50,00 kuna, viši inspektor sa završenom visokom stručnom spremom dobit će povećanje plaće u iznosu od 100,00 kuna, a predstojniku Carinske uprave plaća će se povećati za 1.000,00 kuna.


Sindikat: Povećanje plaća je trik

U priopćenju Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske stoji i kako je povećanje plaća samo trik kojim se plaće povećavaju rukovodećem kadru.

"Ovaj trik je napravljen isključivo za povećanje plaća rukovodećem kadru iz Središnjeg ureda koji su detaljno razradili raznorazna mjesta, jedino će se plaće smanjiti "zamjenicima šerifa" koji će sad nakon primanja svaki po 60.000,00 kuna biti ispravno definirani u pomoćnike pročelnika."

"Kako i sami vidite slijed se nastavlja jer smo mi sindikati prije 5 godina, na sastanku u uredu ravnatelja (Zlatko Grabar op.a.), bili protiv takvog modela gdje bi smanjili plaće za niža radna mjesta da bi sebi u Središnjem uredu povećali, nego ako se povećavaju plaće tada to mora biti cijeloj službi, međutim ono što su prije razmišljali, ovi su sad ispravili, na način da su službenicima na nižim radnim mjestima dali mrvice da bi sebi mogli znatnije povećati plaće."

Potrebna reorganizacija službe


Iz sindikata ističu kako je potrebna potpuna reorganizacija rada zbog nejednakih dodataka na uvjete rada djelatnicima carine koji rade na istim poslovima.

"Osim navedenoga, za potpuno drugačiji pristup treba potpuna reorganizacija službe, prije svega treba potpuno novom studijom iz zaštite na radu definirati sve poslove za carinsku službu, kao što to imaju službe u EU, jer je nemoguće da u istim odjelima, službama i na istim poslovima službenici imaju različiti dodatak na uvjete rada."

Upozoravaju na nesrazmjer u sistematizaciji

"Posebno postoji ogromna "rupa" u inspekcijskim nadzorima, gdje bi inspektori trebali imati "inspektorski dodatak", a isto gdje bi trebalo urediti popratne propise zaštite službenika od prijetnji i napada, kako na njih tako i na njihove obitelji. Inspekcijska služba ili kako je zovu nadzor je ustvari stroj za kažnjavanje jer svaki predmet završava s kaznom, odnosno pokretanjem prekršajnog postupka."

"O poslovima na moru nema ni riječi, umjesto definicije radnih mjesta, oni su u sistematizaciju ubacili "ovlaštenje za upravljanje" jer naravno ne poznaju ovo područje, negdje je netko pročitao, moguće neki "lovac" da postoji voditelj službenih pasa pa su tako uredili i radno mjesto, voditelj brodice s istim koeficijentom. Čudim se službenicima koji uopće idu na more, valjda nisu svjesni odgovornosti koju imaju i koji bi problemi nastali ako se "nešto dogodi". Bitno je da su Barišićevi izvrsnici sebi povećali plaće, pa valjda su oni to i zaslužili! Čestitamo im na izvrsnosti!", zaključuje se u priopćenju Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske.

Pročitajte više