Sindikat policije: Opačić ima zaštitu zbog prijetnji s Fejsa, ali ne i policajac na udaru mafije

Foto: Index

NACIONALNI sindikat policije danas je u Splitu predstavio rezultate akcije "Svi za jednog, jedan za sve", kojom je prikupljena novčana pomoć za policajca kojem je nedavno u Omišu zapaljen automobil. Članovi i Sindikat prikupili su 15 tisuća kuna kako bi njihov mladi kolega, nagrađen za svoj rad, mogao zamijeniti potpuno izgorjelog Smarta.

"Ovo je gesta kolegijalnosti, a ne samilosti, svojevrsno upozorenje za sve koji planiraju ovakve kriminalne pothvate da nećemo dozvoliti da takav čin prođe nekažnjeno, da ćemo uvijek stati jedan uz drugog i da će Nacionalni sindikat policije na ovakve situacije uvijek reagirati i apelirati na zaštitu prava policijskih službenika i njihove imovine", kazali su u vodstvu Sindikata. 

Zakonska regulativa tanka, sporna i neučinkovita

Nikola Kajkić, predsjednik Sindikata, založio se za izmjenu zakonske regulative kako bi se policajcima nadoknadila šteta nastala u vezi s obavljanjem njihove dužnosti. 

"Znamo gdje je regulativa tanka, sporna i neučinkovita. Želimo spriječiti ovakve događaje, da se počinitelji procesuiraju, a oštećeni obeštete. Zakonska regulativa je loša u dijelu zaštite policijskih službenika, njihovih obitelji i imovine. Policajci koji štite građane i njihovu imovinu susreću s onim što je u našem društvu najveći problem, onima koji u tom kriminalnom miljeu uživaju određeni autoritet i zaštitu odvjetnika i dijela pravosuđa. Koriste se rupe u zakonu, čine se ovakva zlodjela, stvara nesigurnost kod građana i naših kolega. Morate biti svjesni da je danas u sustavu 60 posto kolega koji imaju službe do sedam godina. Nemaju iskustvo i sasvim je normalno da se kod njih rađa nesigurnost i oprez u postupanju", kazao je Kajkić. 

U 10 godina policajcima zapaljeno 10 auta

Prema podacima Sindikata, u zadnjih 10 godina zabilježeno je 750 prijetnji policajcima te zapaljeno 10 privatnih vozila policijskih službenika, samo prošle godine tri. 

"Česti su i fizički napadi, preko 1000 evidentiranih, šalju se lažne anonimne prijave, MUP troši ogromna sredstva da se ispitaju ti navodi koji su 98 posto neistiniti. Uništava se imovina, šara se sprejem po vozilima i kućama, šalju uvredljive poruke. Imamo i dva ubojstva policajca. Uzrok je bilo njihovo postupanje. Sumnjalo se na još pet takvih ubojstava, ali nije se uspjelo povezati. Često policija ne može procesuirati predmete, ovisimo o Državnom odvjetništvu, nađemo počinitelja, ali Državno odvjetništvo smatra da dokazi nisu dovoljni. Počinitelj dobije poticaj, daje se jedna loša poruka. Policajcu bi se trebala nadoknaditi šteta ako je nastala zbog njegovog obavljanja službe", smatra Kajkić. 

Loša poruka

Požalio se i na situacije kada se u sudnici iznose javno podaci policajca koji je pozvan da svjedoči.

"Sudac neprimjereno i neoprezno javno iznosi njegove osobne podatke. Daje poruku optuženiku gdje ga može napasti. Dosad nije bilo načina da se ovo promijeni. To se mora promijeniti kako bi se osjećali sigurnije", smatra predsjednik Nacionalnog sindikata policije. 

Sjetio se slučaja velike zapljene droge na Bajakovu i prijetnji albanske mafije koju je dobio policajac.

"Prijetilo mu se iz zatvora, a nije dobio nikakvu zaštitu. S druge strane, potpredsjednica Sabora Milanka Opačić dobila je i fizičku i tehničku zaštitu za nekakve neprovjerene navode s Facebooka. Tu se mora nešto promijeniti. To je loša poruka sustavu koji štiti građane. Političar je ozbiljno zaštićen i kada prijetnja nije osnovana, a kada policajcu prijeti mafija, on je bez zaštite", istaknuo je Kajkić. 

 

Pročitajte više