Sindikat u Puli: Pitanje radničkih prava jednako je kao i prije 133 godine

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

PREDSJEDNICA Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić na skupu održanom u srijedu na Trgu Portara povodom obilježavanja Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja, ustvrdila je kako je danas, kao i prije 133 godine, jednako aktualno pitanje radničkih prava, posebice u Hrvatskoj. 

"Hrvatska drži prvo mjesto u Europi po udjelu radnika zaposlenih na određeno vrijeme do tri mjeseca. Svaki četvrti radnik u Hrvatskoj ima ugovor na određeno. Svaki drugi radnik mlađi od 29 godina nema stalni posao. Naši su radnici među pet najslabije plaćenih radnika u EU", navela je Cvitić te ocijenila da je Hrvatska "društvo stalnih reformi", a svaka nova reforma, dodala je, nosi nesigurnost i veće siromaštvo.

Novi Zakon o produljenju radnog vijeka do 67. godine najavljuje i veću penalizaciju prijevremenih mirovina. To je novi udar upravo na najosjetljivije i najsiromašnije. Čime se ova vlada služi da bi nas uvjerila da je ova mirovinska reforma dobra", upitala se Cvitić koja smatra kako "živimo u društvu u kojem vlada korupcija podjednako na lokalnoj i državnoj razini, u pravosuđu, policiji, politici, gospodarstvu, medijima".

"Zato nam mladi ljudi odlaze - jer se ne prepoznaju sposobni, nego podobni", poručila je Cvitić. 

Prema njenim riječima, vlada uvjerava građane da bi novcem za "Uljanik" mogli izgraditi nove škole, vrtiće, mostove.

Cvitić: Uljanik je trenutno najveći problem, ali nije jedini

"Pa gdje su te škole, vrtići i mostovi?" upitala se predsjednica SIKD-a dodavši da će se neovisno o tome kako završi priča s Uljanikom, posljedice osjećati godinama te kako je Uljanik trenutno najveći gospodarski, socijalni i ekonomski problem, ali nije jedini.

"Ne damo Uljanik, ne damo Pulu, najbolja je poruka koja oslikava trenutnu situaciju u našem gradu. Uljanik i radna mjesta u brodogradilištima treba spasiti. Nadamo se da je država napokon shvatila važnost očuvanja našeg brodogradilišta", poručio je zamjenik pulskog gradonačelnika Robert Cvek te dodao kako se radnička prava, a time i ljudska, svakim danom u Hrvatskoj sve više zatiru.

 Izaslanstva grada Pule i sindikata položila su potom vijenac na spomen-ploču palim radnicima 1920. godine, a proslava 1. maja nastavljena je tradicionalno u Šijanskoj šumi.

Pročitajte više