Sindikati izbacili brojku: 70 tisuća Hrvata radi, a ne prima plaću

U POSLJEDNJE vrijeme na aktualno pitanje koliko je zapravo Hrvata u radnom odnosu a koji ne primaju plaću teško se dobivaju odgovori, no predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel tvrdi da mu je brojka poznata.

"Prema podacima SSSH-a oko 70 tisuća Hrvata ne prima plaću iako su u radnom odnosu", rekao je Novosel u Zadru govoreći o svojoj kampanji protiv neisplate plaća. Podsjetimo i kako su Sindikati u posljednje vrijeme pritisnuli Vladu da donese zakonski okvir kojim bi se riješilo goruće pitanje hrvatske ekonomije odnosno niza tvrtki koje ne isplaćuju plaće a ni doprinose.

Premijerka Kosor najavila kako će se to riješiti najkasnije do 20. travnja kada bi trebao izaći prijedlog zakona. Do 15. travnja, odnosno do kraja tjedna Ministarstvo financija pripremit će podatke o tvrtkama bez zaposlenika kako bi se nad njima pokrenuo stečajni postupak. Do istog datuma, također, utvrdit će se svi oni poslovni subjekti koji zaposlenicima ne isplaćuju plaću i ne uplaćuju doprinose.

Sindikati kažu kako je Hrvatska duboko podijeljena na 330 tisuća nezaposlenih, 70 tisuća onih koji ne dobivaju plaću, a čak 125 tisuća Hrvata rade za minimalac te na one koji rade i normalno primaju plaću.

Danas u Zadru sindikalci su posebno naglasili kako je od djelatnika u turizmu i ugostiteljstvu teško očekivati da goste dočekuju sa smiješkom kad im plaće kasne od dva do pet mjeseci, a doprinosi čak i po dvije godine.

Pročitajte više