Sindikati: MMF ne drži da su plaće javnih i državnih službi prekomjerna potrošnja

MMF ne drži da su plaće javnih i državnih službi u Hrvatskoj element prekomjerne javne potrošnje, niti traži od Vlade ograničavanje mase za plaće javnih i državnih službenika, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare Matice hrvatskih sindikata javnih službi.

Misija MMF-a je na nedavnom sastanku s hrvatskim sindikalcima rekla da u previsoku potrošnju ubraja socijalne transfere, mirovinski sustav, subvencije poljoprivredi i brodogradnji, te javne investicije u ceste i željeznicu, izvijestio je dopredsjednik Matice Vilim Ribić.

Za MMF nije sporno niti eventualno povećanje izdvajanja za obrazovanje i znanost, jer on ne misli Hrvatsku pretvoriti u zemlju nekvalificiranih ljudi, ustvrdio je Ribić.

Osim toga, MMF ne traži od Vlade da obavezno prihvati njegove preporuke i savjete, iako su to sve dosadašnje Vlade interpretirale kao svoju obvezu, opravdavajući svoje zamrzavanje plaća ili smanjenje radničkih prava.

Stoga tražimo da odmah počnu pregovori o našem zahtjevu za povećanjem plaća obrazovanju i znanosti kako bi u roku tri godine dostigle razinu plaća u gospodarstvu, što je razuman prijedlog, kazao je Ribić.

Sindikati neće prihvatiti neslužbene prijedloge koji se svode na zamrzavanje mase za plaće ili rast od samo tri posto, već će se izboriti za svoje zahtjeve, ako treba, i sindikalnim akcijama.

Od štrajka najavljenog za kraj mjeseca odustat ćemo samo ako Vlada ozbiljno pristupi problemu plaća i reformi školstva, naglasio je Ribić.

Sindikate obrazovanja i znanosti poduprla je Vesna Dejanović, predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), ocjenivši da je sustav odgoja i obrazovanja od posebnog nacionalnog interesa.

Istaknula je da su sindikati na zadnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), kojoj je prisustvovao i premijer Ivo Sanader, snažno iskazali nezadovoljstvo dosadašnjom razinom socijalnog dijaloga.

Sindikalci misle kako je Vlada shvatila poruku da oni neće biti samo promatrači, a premijeru je doista stalo do socijalnog dijaloga.

Čak su i MMF i Svjetska banka rekli da neće financirati nijedan program bez potpore sindikata, jer bez socijalnog partnerstva nije moguće provesti bilo kakve reforme, upozorio je predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Mato Elkaz.

Socijalni partneri razgovarat će o poreznoj reformi na idućoj sjednici GSV-a zakazanoj za utorak, 9. studenoga.

Pročitajte više