Sindikati: Pliva će do kraja godine otpustiti više od 650 radnika

SINDIKATI u Plivi upozorili su danas da ta tvrtka u ovoj godini namjerava otpustiti oko 650 radnika jer ne može zatvoriti financijski plan za iduću godinu, ali istodobno kani otvoriti nova radna mjesta u Indiji.

Pliva je 1997. ostvarila prihod od 604 milijuna kuna, a 2002. milijardu i 263 milijuna kuna, no od 1990. do danas otpustila je 4.500 radnika, a samo od 1997. godine do danas 3.334 radnika. Uz to, zatvorena su tri pogona, a iz tvrtke je izdvojeno niz društava.

"Ako se to događa u Plivi, što možemo očekivati u ostalim tvrtkama", upitao se na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata energetike kemije i nemetala (EKN) Ivan Tomac.

Iako se očekuje rast vrijednosti Plivinih dionica, Hrvatskoj će ostati samo otpuštanja radnika s trendom zatvaranja pogona i premještanja proizvodnje u druge zemlje, upozorio je Tomac.

Osim toga, kaže Tomac, Pliva nije zadržala tzv. zlatnu dionicu u Hrvatskoj, pa je moguće da se iz naše zemlje premjesti i sjedište tvrtke.

Ustvrdio je da Pliva nikada nije napravila program iz kojega bi se vidjelo koji su poslovi ukinuti, ako i da je državni proračun oštetila za oko 10 milijuna kuna jer nije plaćala poreze i doprinose na otpremnine do 6.000 kuna po godini staža.

Predsjednica Samostalnog sindikata Plive Jasenka Maloseja upozorila je da Pliva namjerava veće proizvodne pogone, koji su opskrbljivali farmaceutiku, premjestiti u Indiju kako bi od tamo kupovala jeftiniju sirovinu.

Predsjednica Nezavisnog sindikata Plive Ana Kluković rekla je kako nijedan radnik Plive nije siguran za svoje radno mjesto, iako viška nema jer svi zaposleni rade maksimalno.

Ustvrdila je da se otpuštanja odnose samo na Hrvatsku, iako je predsjednik Uprave Željko Čović izjavljivao da se restrukturiranje odnosi na sve Plivine tvrtke u svijetu.

Pročitajte više