Sindikati službenika u MORH-u i OSRH-u nezadovoljni odlukama ministra Rončevića

Sindikati državnih službenika i namještenika zaposlenih u MORHu i Oružanim snagama RH, nezadovoljni nedavnom odlukom ministra obrane Berislava Rončevića o uvećanju plaća zbog uvjeta rada, pozvali su danas ministra na javno sučeljavanje o svim spornim pitanjima, te najavili sindikalne akcije nakon provođenja referenduma među članstvom.

Donošenjem odluke o uvećanju plaća na osnovu dodataka na uvjete rada s povećanjem osnovne plaće za samo četiri posto, ministar je ostvario prijetnju da će samo zadovoljiti zakonsku obvezu i tako legalizirati diskriminaciju državnih službenika i namještenika zaposlenih u MORH-u i OSRH-u u odnosu na službenike zaposlene u javnom sektoru, istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata vojnih službenika i namještenika (SVSN) Rade Delić.

Rončević je dvjema odlukama donijetim 23. ožujka obuhvatio pet radnih mjesta u OSRH-u i dva radna mjesta u MORH-u, za koja je predviđeno uvećanje osnovne plaće za četiri posto, što je jedan posto manje od najmanjeg dodatka na uvjete rada priznatog Uredbom o poslovima s posebnim uvjetima rada u državnoj službi, koja predviđa raspon dodataka od pet do 30 posto.

"Priznajući manje dodatke od onih koji su u javnim službama priznati zaposlenicima koji uopće ne rade na poslovima s posebnim uvjetima, Rončević smatra kako radnici na remontu i ispitivanju naoružanja, poslovima ekshumacije ili vozača opasnih tvari u MORH-u i OSRH-u zaslužuju manji dodatak na uvjete rada od službenika u pisarnici ili tajnice u sustavu zdravstva", ocjenjuju u sindikatu.

Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske Ivica Ihas tvrdi kako opravdanje ministra obrane da su te odluke odraz trenutnih financijskih mogućnosti govore o njegovom licemjerju i nedovoljnoj agilnosti da se isposluje novac za zaposlene, te postavlja pitanje za što je novac usmjeren kad ga je ponestalo za dodatke za uvjete rada.

"Za predviđeni dodatak od četiri posto zaposlenima u MORH-u i OSRH-u treba izdvojiti svega sedam milijuna kuna, dok je, primjerice, ministar Hebrang za dodatke na plaću zaposlenima u zdravstvu osigurao iznos od 500 milijuna kuna", navodi Ihas.

Sindikalni čelnici upozorili su da je između sindikata i nadležnih u MORH-a nestalo svakog dijaloga te da "onaj tko zanemaruje odnos sa sindikatima i zaposlenicima ne bi smio obnašati tako važnu državnu funkciju".

Sindikati su na diskriminaciju zaposlenih u MORH-u i OSRH-u reagirali imenovanjem 29 povjerenika zaštite na radu, koji imaju ovlaštenje pozvati inspekciju zaštite na radu kad zaključe da su ugroženi život i zdravlje radnika, a najavili su i pokretanje sudskih tužbi za isplatu razlike dodataka na uvjete rada za razdoblje od rujna 2002. do ožujka 2005. godine, te druge sindikalne akcije o kojima će njihovo članstvo odlučiti referendumom.

(Hina) xntod yaz

Pročitajte više