Sinj: Županijska udruga dragovoljaca razočarana produljenjem pritvora generalu Norcu

ČELNICI Udruge hrvatskih branitelja, dragovoljaca Domovinskog rata Županije splitskodalmatinske danas su na konferenciji za novinare, održanoj u sjedištu županijske udruge u Sinju, izrazili duboku razočaranost odlukom suda o produženju pritvora generalu Mirku Norcu, koji se nalazi u riječkom zatvoru.

"Ako general i počasni predsjednik županijske udruge Mirko Norac bude osuđen iti jedan dan, smatrat ćemo da je time osuđen Domovinski rat i borba hrvatskog naroda za nezavisnost", rekao je Ante Smoljo, jedan od čelnika udruge.

Smoljo je također obavijestio novinare da će udruga uputiti prijedlog svim gradonačelnicima i načelnicima općina cetinskog kraja da na glavnim trgovima tih jedinica lokalne samouprave postave velike panoe s likom generala Norca i natpisom "General Mirko Norac - istina i narod su na tvojoj strani!"

Generalu Hrvatske vojske u mirovini Mirku Norcu, osuđenom za kažnjiva djela ratnog zločina nad civilima na 12 godna zatvora, Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Rijeci produljilo je pritvor za još devet mjeseci 20. veljače, uoči isteka dvogodišnjeg roka zadržavanja u pritvoru prije pravomoćnosti presude. Izvanraspravno vijeće utvrdilo je da je utemeljeno produljiti pritvor za još devet mjeseci jer još nije donesena pravomoćna presuda te s obzirom na težinu počinjenih kažnjivih djela zbog kojih je i bila određena dugotrajna zatvorska kazna. Norac je, kao zapovjednik gospićke brigade Hrvatske vojske, osuđen za organiziranje i provedbu likvidacija civila na gospićkom području 1991.

Pročitajte više