Sirijci američkog veleposlanika gađali rajčicama i jajima, pa ga zatočili u uredu

PRISTAŠE sirijskog predsjednika Bashara al-Assada izgađali su rajčicama i jajima američkog ambasadora Roberta Forda kada je ovaj išao na sastanak s opozicijskim vođama.

Stotinjak prosvjednika okružilo je ured Hassana Abdula Azima, lidera odmetnute Arapske socijaldemokratske unije, kada je veleposlanik Ford pokušao ući u njega. "Prosvjedovali su na ulici i pred ulazom u zgradu, Nakon što su jajima i rajčicama gađali veleposlanika pokušali su provaliti i u moj ured, ali nisu uspjeli", kazao je Azim za AFP.

Američkog veleposlanika Forda Assadovi pristaše optužuju da u ime SAD-a potiče prosvjede i oružani ustanak protiv režima. Osim Forda, u utorak se malo "zaletio" i dužnosnik američkog ministarstva vanjskih poslova Mark Toner koji je kazao da ga "nimalo ne čudi da opozicija koristi nasilje protiv vojske i režima".

"Posljednje izjave dužnosnika američke administracije jasno pokazuju kako je SAD umiješan u poticanje naoružanih grupa da napadaju sirijsku vojsku", izjavilo je sirijsko ministarstvo vanjskih poslova.

U ime svih Amerikanaca ceh je platio Ford, već prije omražen od strane sirijskih vlasti zbog posjeta Hami u srpnju, koji je u Azimovom uredu ostao zatočen tri sata, dok ga je ispred čekala bijesna rulja. Sigurnosna služba došla je po njega tek nakon nekoliko sati, jer nisu vjerovali da mu je život ugrožen. Ford je na kraju ipak sigurno stigao da američke ambasade, javlja AFP.

Pročitajte više