Skandal u Splitu: Dvije godine nelegalno naplaćivali naknadu za izgradnju vodne infrastrukture?!

Foto: Shutterstock

NEVJEROJATAN skandal otkrio se danas na sjednici Gradskog vijeća u Splitu. Vodovod i kanalizacija, gradska firma poznata po uhljebljivanju SDP-ovaca i Kerumovih HGS-ovaca, dvije godine naplaćivala je naknadu za izgradnju komunalnih vodnih građevina bez formalne odluke Gradskog vijeća.

Prešutna derogacija pravnog propisa

Da nešto nije u redu sa naknadom prva je uočila vijećnica Daša Dragnić. Antonio Kardum, bivši HGS-ov direktor Vodovoda, a danas pomoćnik SDP-ovog Zdravka Mulića i SDP-ovac Boris Ćurković, predsjednik Gradskog vijeća, dugogodišnji direktor Pravne službe Vodovoda, a danas pomoćnik HGS-ove direktorice Radojke Jeločnik, pojasnili su kako se naknada nastavila naplaćivati po inerciji za 2014. i 2015. godinu, kao i prvi mjesec ove godine. 

Došlo je do prešutne derogacije pravnog propisa, zaključio je Ćurković te napomenuo da su sredstva utrošena namjenski za izgradnju kanalizacije na Sirobuji.

HDZ pozvao revizore

Čuvši što se događa, skočili su HDZ-ovci.

Tajnik Tomislav Prljević zazvao je državnu reviziju i upozorio Karduma da se ne smješka jer stvar nije za smješkanje, dok je predsjednik Petar Škorić zatražio da se utvrdi odgovornost za propust.

Do iduće sjednice Gradskog vijeća pripremit će se izvještaj o utrošku nelegalno prikupljenih sredstava pa će se odlučiti o prijedlogu da se izglasa odluka koja će se retroaktivno primijeniti na godine u kojima se naknada naplaćivala bez zakonske podloge.

HDZ za to neće glasati. Prljević smatra da se takva odluka ne može donijeti jer nema pravno uporište. Ćurković je uvjeren da to neće biti neki veći problem. 

 

Pročitajte više