Skup u Bruxellesu: Pokrenut dijalog između islama i judaizma

Stotinjak imama i rabina iz cijelog svijeta okupilo se u Bruxellesu kako bi promicalo dijalog između islama i judaizma, na prvom vjerskom skupu takve vrste u povijesti.

Skup je počeo u ponedjeljak navečer i završit će se u četvrtak, a na njemu će se izmjenjivati opće sjednice i rad u radnim skupinama koje će, među ostalim, raspravljati o izgradnji sustava za "ublažavanje nedostataka u naobrazbi imama i rabina" i o tomu kako izbjeći "krize identiteta".

"Religije se diljem svijeta prečesto instrumentaliziraju i služe kao izlika za razdore, ratove, pokolje, a u ime istoga Boga se razdvaja, dijeli i zatvara", rekao je belgijski ministar za socijalnu integraciju Christian Dupont, kako prenosi agencija Belga.

U radu skupa sudjeluju i vrhovni rabin Shmuel Rabinowitz koji je došao iz Izraela, čelnik američkog Židovskog odbora vrhovni rabin Shlomo Rosen, rektor pariške džamije Dalil Boubakeur, čelnik londonskih muslimana Zaki Badawi, kao i mnogi visoki vjerski dužnosnici iz europskih, azijskih i afričkih zemalja.

Očekuje se i dolazak dobitnice Nobelove nagrade za mir Iranke Shirin Ebadi.

(Hina) xvrad ydv

Pročitajte više