skupština nije prihvatila ostavke UO-a Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika

Ostavke svih članova Upravnog odbora Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) koje su nedavno podnijeli zbog neuspjeha da Vlada i Hrvatski sabor razmotre prijedlog zakona o dopuni Zakona o doprinosima za obvezna osiguranja, Skupština HZSUa jučer nije prihvatila te je poduprla rad Upravnog odbora, priopćio je danas HZSU. L

Predsjednik HZSU-a Zlatko Krilić izjavio je da to obvezuje UO da svim raspoloživim sredstvima osnaže svoj pregovarački položaj u nastojanjima da se promijeni spomenuti Zakon.

Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika ocijenila je da bi na taj način trebala biti ispravljena nepravda prema samostalnim umjetnicima kojima je odredbama Zakona o doprinosima za obvezna osiguranja, koje se primjenjuju od 1. siječnja ove godine, osnovica osiguranja smanjena 67 posto u odnosu na prethodnu godinu.

"Smanjena osnovica osiguranja drastično je smanjila ionako niske mirovine samostalnih umjetnika koje su po prijašnjoj osnovici iznosile oko 1400 do 1600 kuna, a po novoj najnižoj osnovici iznosit će oko 840 do 900 kuna", stoji u priopćenju.

Iz HZSU-a upozoravaju da su dosadašnji dugotrajni razgovori i pregovori urodili samo obećanjima predstavnika Ministarstva kulture i Ministarstva financija da će navedena nepravda biti ispravljena.

Na Skupštini HZSU-a u srijedu predlagano je i da umjetnici ne nastupaju na predizbornim skupovima stranaka predstavnici kojih su doveli umjetnike u tako ponižavajući položaj, stoji u priopćenju.

(Hina) bdj/pp mć

Pročitajte više