Slavna američka kuharica na dobrotvornoj večeri za razminiranje

HRVATSKA iseljenica i poznata američka kuharica Lidia Bastianich kuhat će za goste na humanitarnoj večeri što će se radi prikupljanja sredstava za razminiranje Pakraca održati u utorak u Zagrebu, priopćila je savjetnica u Ministarstvu vanjskih poslova Dijana Pleština.

"Poznata američka kulinarska zvijezda Lidia Bastianich odlučila je kuhati za razminiranje Hrvatske", najavila je savjetnica ministra vanjskih poslova za protuminsko djelovanje Dijana Pleština.

Bastianich je poznata američka kuharica nagrađena između ostalih i nagradom James Beard, kulinarskim Oscarom, objasnila je Pleština.

Pleština procjenjuje da će na večeri pod pokroviteljstvom predsjednika Vlade Ivice Račana biti nekoliko stotina gostiju, među ostalima veleposlanika u Hrvatskoj i predstavnika hrvatskih vlasti, koji će sudjelovati i u dobrotvornoj dražbi keramike što je u sklopu večere organizira hrvatski keramičar Hanibal Salvaro.

Prikupljenim će se novcem financirati akcija "Za pakračku Kalvariju bez mina" kojom se kani razminirati jedno područje Pakraca.

U Hrvatskoj je nakon rata ostalo više od milijun mina i vjeruje se, rekla je Pleština, da će razminiranje zemlje biti dovršeno oko 2010. Dosad je u razmioniranje uloženo 133 milijuna eura, a za potpuno razminiranje trebat će devet milijardi eura.

Pročitajte više