Slovenija dobila preko 10 milijuna eura pomoći od EU zbog suočavanja s izbjegličkom krizom

Foto: FAH

EUROPSKA komisija odobrila  je 10,2 milijuna eura hitne pomoći Sloveniji za suočavanje s izbjegličkom krizom, potvrdio je u petak europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopulos, a slovenska vlada računa da će je izbjeglice iduće godine koštati čak 123 milijuna eura.

Nešto više od milijun eura odobreno je iz zajedničkog europskog fonda za integraciju, migracije i azilnu politiku, a ostalo iz fonda za unutarnju sigurnost, kako bi Slovenija mogla bolje upravljati velikim priljevom izbjeglica balkanskom rutom, u korist svih država koje su na toj ruti, kazao je u Bruxellesu Avramopulos.

Sredstva će među ostalim biti upotrijebljena za otvaranje novih prihvatnih kapaciteta i poboljšanje uvjeta za smještaj izbjeglica u onima koja već djeluju.

Riječ je o dodatnim sredstvima, a ne redovnom financiranju iz fondova za azil i unutarnju sigurnost, u okviru kojih je Sloveniji za razdoblje 2014-2020. na raspolaganju oko 60 milijuna eura pomoći.

Slovenija je nedavno od EU-a zatražila dodatnu financijsku pomoć od 60 milijuna eura za idućih šest mjeseci za suočavanje s izbjegličkim valom u kojemu je od sredine prošlog mjeseca kroz zemlju prošlo skoro 160.000 migranata, a od zemlja Schengenskog prostora očekuje i potporu u policijskim snagama i opremi kako bi se mogla suočavati s izbjegličkim priljevom i bolje ga kontrolirati.

Ministar financija Dušan Mramor izjavio je ovog tjedna  da bi po izračunima vlade prosječni dnevni priljev od 8 do 9 tisuća migranata Sloveniju, kako sada stoje stvari,  iduće godine stajao ukupno 123 milijuna eura, zbog čega će i deficit proračuna iduće godine biti veći nego što se predviđalo.

Pročitajte više