SLOVENIJA: PARLAMENTARNI ODBOR POTVRDIO BUDUĆEG MINISTRA PROMETA

Parlamentarni odbor za promet i infrastrukturu slovenskog parlamenta potvrdio je u petak kandidaturu Marka Pavlihe za novog ministra prometa, a tom prilikom Pavliha je predstavio i svoje prioritete.

Parlament će o petorici novih ministara u vladi premijera Antona Ropa odlučivati početkom idućeg tjedna na izvanrednoj sjednici. Promjene, odnosno rekonstrukcija u Ropovu kabinetu događaju se nakon izlaska Slovenske pučke stranke (SLS) iz vlade i zbog odlaska nekih dosadašnjih ministara u diplomatsku službu.

Pavliha (42) je rođen u Ljubljani, predavač je na Pravnom fakultetu i na Pomorskom fakultetu u Portorožu, ali i jedan od osnivača Društva za pomorsko pravo i istaknuti slovenski stručnjak za to područje. Član je međunarodnog centra za investicijske arbitraže pri Svjetskoj banci i savjetnik Osiguravajućeg društva Sava.

Pavliha je u svojem nastupu pred parlamentarnim odborom rekao da će osigurati kontinuitet u radu ministarstva, ali će radu dati "svoj začin", te dodao da je prometna djelatnost jedna od najvažnijih grana nacionalne ekonomije.

Pavliha je poznat po svojim kritikama ranijih ministara prometa kojima je zamjerao preveliku usmjerenost na gradnju cesta i zanemarivanje željezničkog prometa, a posebno je isticao važnost pomorske orijentacije Slovenije. U svom nastupu u parlamentu u petak on je najavio i da će se zauzimati za osnivanje Obalne straže koja bi štitila slovensko more.

Pavliha se u javnosti do sada često pojavljivao u vezi s pitanjima neutvrđene morske granice s Hrvatskom, te je zagovarajući slovenska stajališta istupao ipak mnogo odmjerenije od nekih drugih slovenskih eksperata, a često je isticao i da je u pomorskom pravu zapravo student poznatog hrvatskog stručnjaka dr. Davorina Rudolfa.

Pavliha je u svojim medijskim istupima u vezi hrvatske odluke o proglašenju zaštićene ekološko-ribolovne zone u Jadranu bio mnogo umjereniji od stručnjaka slovenskog ministarstva vanjskih poslova dr. Mihe Pogačnika koji je predlagao da i Slovenija proglasi svoj pojas i tvrdio da Slovenija nesumnjivo ima izlaz na otvoreno more.



(Hina) xfl ynab

Pročitajte više