SLOVENSKI BISKUPI BEZ KOMENTARA O ODLUCI USTAVNOG SUDA O VATIKANU

Slovenski biskupi u srijedu su odbili komentirati odluku ustavnoga suda po kojoj nacrt sporazuma Slovenije i Svete Stolice o pravnim pitanjima nije ustavno prijeporan, što bi trebala biti osnova za ratifikaciju prvog sporazuma Slovenije i Svete Stolice u parlamentu. L

Kako je navedeno u posebnoj izjavi Slovenske biskupske konferencije, što ju je potpisao tajnik Anton Saje, slovenski su biskupi proučili odluku ustavnog suda, ali će se suzdržati od komentiranja sve dok se o tome ne očituje Sveta Stolica kao drugi potpisnik sporazuma uz Republiku Sloveniju.

Isto je stajalište u srijedu prilikom susreta s predsjednikom slovenske vlade Antonom Rpomom iznio ljubljanski nadbiskup Franc Rode.

Slovenska vlada je prije dvije godine potvrdila sporazum, no od tada se očekivao pravorijek ustavnog suda na zahtjev Udružene liste socijalnih demokrata (ZLSD), koja je tražila ustavno tumačenje ne dolazi li do konflikta u njegovoj primjeni u tzv. "mješovitim sferama" između kanonskog i državnog civilnog prava, u prvom redu glede zaključivanja bračne veze i vjerske kateheze u školama.

Po dodatnom tumačenju ustavnog suda točke sporazuma Slovenije i Vatikana, koje se odnose na spomenuta područja moguće je tumačiti samo tako "da će u mješovitim područjima katolička crkva poštovati pravni poredak Republike Slovenije, pri čemu u okviru pravnog poretka i ustavnopravno dopuštenim sredstvima može djelovati u pravcu ostvarenja svojih ciljeva i pokušati s državom postići suglasnost".

(Hina) fl rt

Pročitajte više