Slovenski diplomat u UN-u otklanja primisli o mjestu šefa diplomacije

Slovenski diplomat koji je na međunarodnoj sceni postigao najviše među svojim kolegama otklonio je ovih dana u više razgovora za slovenske medije špekulacije da će se kandidirati za mjesto slovenskog ministra vanjskih poslova. L

"O tome trenutno ne razmišljam, Slovenija je u proteklih 12 godina imala i previše ministara vanjskih poslova, a to je mjesto gdje je potreban kontinuitet", izjavio je u najnovijem razgovoru za mariborski "Večer" od subote Danilo Tuerk.

Riječ je o profesoru međunarodnog prava i nekarijernom diplomatu koji je od 1992. do 1999. godine bio veleposlanik u Ujedinjenim narodima, a onda prihvatio ponudu Kofija Annana, postavši njegovim političkim pomoćnikom za Europu i Aziju.

Tuerk je zanijekao i tvrdnje kako je početkom ove godine bio pozvan da naslijedi Dimitrija Rupela koji je tada bio izložen napadima da je svojim izjavama previše "proamerički" i previše "protuhrvatski" raspoložen. Ti su krugovi tada nagađali da bi Tuerk svojim posve drukčijim temperamentom, ali i pogledima na svjetsku politiku bio najbolji nasljednik Rupela.

(Hina) fl sd

Pročitajte više