Slovenski diplomati završili savjetovanje

Slovenski diplomati u srijedu su završili dvodnevno savjetovanje i ocijenili da ih najteži zadaci čekaju 2007. i 2008. godine, kad će Slovenija s Njemačkom i Portugalom sastavljati prvu mješovitu trojku koja će godinu i pol dana predsjedavati Unijom. L

Kako je tijekom savjetovanja na Brdu kod Kranja izjavio slovenski veleposlanik u Bruxellesu Ciril Štokelj, već su obavljene neke konzultacije s Lisabonom i Berlinom. U slučaju da te države za vrijeme zajedničkog predsjedanja podijele zadaće, Slovenija bi bila najzainteresiranija za područje jugoistočne Europe koje najbolje poznaje, rekao je Štokelj.

Osim financijskih sredstava koje će predsjedanje iziskivati, te velikog broja kadrovskih ekipa koje do tada treba osposobiti, slovenske diplomate zabrinjava i to što će, kako ocjenjuju, vrijeme njemačko-portugalsko-slovenskog predsjedanja Unijom biti kritično za njeno daljnje širenje. Hrvatska će u to vrijeme upravo zaključivati svoje pregovore s Bruxellesom, pa će Slovenija morati uložiti puno truda, ocijenio je ambasador Štokelj.

(Hina) xfl ybs

Pročitajte više