Slovenski MVP pozdravlja izjavu Šimonovića

SLOVENSKI diplomatski izvori rezervirani su glede rezultata koje će donijeti sastanak hrvatskih i slovenskih stručnjaka u Šmarješkim toplicama u utorak, na kojemu će biti riječi o gospodarskom pojasu u Jadranskom moru.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak popodne je u priopćenju za javnost navelo kako pozdravlja izjavu zamjenika hrvatskog ministra vanjskih poslova Ivana Šimonovića, datu pred sastanak o tome kako će tom pitanju pristupati Hrvatska.

"Ministarstvo sa zadovoljstvom konstatira da RH podržava stajalište kako je potrebno dogovaranje i suglasnost svih jadranskih država kad su u pitanju ekologija i ribolovna zaštita Jadrana, a to je stajalište što ga je Republika Slovenija već iznijela", kaže se u priopćenju slovenskog MVP-a.

Istodobno, u priopćenju se ponavlja da "za Sloveniju jednostrane mjere u osjetljivom Jadranskom moru nisu dobre", te da je Slovenija već ranije predložila da se o pitanju strategije zaštite i razvoja Jadrana organizira sastanak zainteresiranih država koje imaju obalu na Jadranskom moru.

Taj bi se sastanak, navodi se, mogao održati u okviru Jadransko-jonske inicijative, a "rješenja - koja ne smiju prejudicirati granicu - trebalo bi tražiti u okviru i po direktivama EU-a, a prvenstveno po smjernicama venecijanske konferencije".

Slovenski mediji objavili su pred sastanak i više razgovora s dr. Mihom Pogačnikom s ljubljanskog Pravnog fakulteta koji je rekao da je predviđeno da i on u okviru slovenskog izaslanstva bude nazočan sastanku u Šmarješkim toplicama.

Pogačnik je u više izjava i razgovora za slovenski radio, televizijski dnevnik i druge medije ocijenio kako bi proglašenje "isključive ekonomske zone" bio "neobičan" korak i u "suprotnosti s odredbama međunarodnog prava". On je dodao kako smatra da bi u slučaju međunarodne arbitraže predmetom arbitraže trebala biti i cjelokupna kopnena granica.

Pročitajte više