Slovenski novinari i ministar Rupel o izjavi o izbjegavanju incidenata

Potpisivanje izjave o izbjegavanju incidenata na zajedničkoj sjednici hrvatske i slovenske vlade u petak na Brijunima slovenski novinari koji su pratili susret u svojim su izvješćima nazvali središnjim dokumentom od više njih koji su potpisani, ali izražavaju i sumnju u njegovu "praktičnu vrijednosti" s obzirom na različito tumačenje stanja u Savudrijskoj vali odnosno Piranskom zaljevu koje je i do sada dovodilo do incidentnih situacija u kojima su obično sudjelovali ribari s jedne i druge strane.



Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel rekao je nakon potpisa (u izjavi objavljenoj na njegovoj web-stranici) da je potpis izjave izraz pozitivnog raspoloženja između Slovenije i Hrvatske, te izraz "pozitivne političke volje da do incidenata ne bi dolazilo".

"U svjetlu mirnog, a u prvom redu tolerantnog i europskog načina rješavanja otvorenih pitanja, prvenstveno onih o granici, koji su nastali zbog nasljedstva bivše zajedničke države, dogovorili smo se da je do konačnog i sporazumnog rješenja graničnog pitanja potrebno olakšati život i rad stanovništva uz granicu, stvarati prilike za nesmetano obavljanje gospodarske djelatnosti i izbjegavati incidentne postupke", rekao je Rupel.

Rupel je u posebnim izjavama slovenskim novinarima potpisivanje izjave o izbjegavanju incidenata protumačio kao "revitalizaciju" sporazuma o malograničnom prometu i suradnji.

Izjava, tumači Rupel, ne prejudicira određivanje granice i "poštuje stanje na dan 25. lipnja 1991".

Kako je Rupel nakon sastanka rekao slovenskim novinarima, izjava o izbjegavanju incidenata stvorila je situaciju u kojoj se ubuduće nitko neće moći pozivati na podršku "službenih struktura" ako bi pokušao s incidentima ili iritacijom druge strane.

Na takve bi se pokušaje slijedom današnjeg sporazuma obje vlade "odlučno odazvale i pokušale sačuvati pozitivno ozračje", rekao je Rupel.

Na konstataciju novinara da dvije strane stanje u zaljevu "na dan 25.6.1991" shvaćaju i tumače različito, Rupel je rekao da "to još ne znači da je realnost različita".

"Realnost je samo jedna, nju je moguće ustanoviti i s tim ćemo nastaviti", rekao je Rupel.

Na novinarsko pitanje da li se danas potpisana izjava može shvatiti kao da se Slovenija i Hrvatska vraćaju na "nultu točku", Rupel je odgovorio:

"Ne odričemo se onoga što smo do sada radili. Nije točno da bismo mogli započeti kao da su naši odnosi neispisan papir. 25. lipnja uvijek je bio zapisan u našim ustavima", dodao je Drnovšek, te ponovo podsjetio na dokument Drnovšek-Račan iz 2001. godine koji slovenska strana još drži politički relevantnim.

"Taj sporazum predstavlja jednu neosporivu činjenicu međunarodnog prava", rekao je Rupel.

To je jedna objektivna okolnost koja utječe na odluke u budućnosti, a svaki je dogovor, pa i bilateralan, moguć, rekao je Rupel na Brijunima.

(Hina) xlfia ysd

Pročitajte više