Službenici ministrice Kosor poticali branitelje na potkradanje države, te od njih uzimali mito

DVOJE službenika Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti osumnjičeni su da su šest branitelja potaknuli da od Ministarstva traže po 20 tisuća kuna poticaja za samozapošljavanje i da su uzeli polovinu od iznosa koji su braniteljima isplaćeni mimo redovite procedure, izvijestila je danas zagrebačka policija.

Osim 39-godišnje službenice i njenog 51-godišnjeg kolege, policija je kaznene prijave za prijevaru podigla i protiv šest branitelja jer su, kako tvrde, poticaje zatražili temeljem lažnih činjenica i u ranijem dogovoru s dvoje službenika.

Kaznena prijava podnesena je i protiv odgovorne osobe u Ministarstvu, 50-godišnje B.Š. koja je na nagovor osumnjičene službenice, bez supotpisa potrebne većine članova stručnog tima, odobrila isplatu poticaja za samozapošljavanje.

U policiji kažu da su na slučaju počeli raditi nakon zahtjeva tužiteljstva, ali i dopisa Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Prema službenom policijskom izvješću, kriminalističkom obradom je utvrđeno da je šestero osumnjičenih branitelja, na poticaj dvoje osumnjičenih službenika ministarstva, podnijelo zahtijev za korištenje poticajnih novčanih sredstava namijenjenih samozapošljavanju na način da su "lažnim prikazivanjem činjenica doveli u zabludu navedeno ministarstvo jer su naveli da će osnovati obrt i obavljati samostalne djelatnosti".

Nakon što je svakome isplaćena pomoć od po 20 tisuća kuna osumnjičeni novac nisu iskoristili za samozapošljavanje, već su pola iznosa zadržali, a drugu polovicu predali osumnjičenim službenicima.

Policija tvrdi i da odgovorna je 50-godišnjakinja, odobravajući na nagovor svoje podređene isplatu naknada mimo propisane procedure, šest branitelja stavila u privilegirani položaj i tako utjecala na konačno rješavanje predmeta, na osnovu čega su kasnije zaključeni ugovori između ministarstva i osumnjičenih.

Policiji nije otkrila identitet osumnjičenih.

Pročitajte više