Smrtonosno zanimanje: U posljednjih deset godina u svijetu ubijeno 735 novinara

PREMA upravo objavljenom izvješću Međunarodnog instituta za medije (IPI), u posljednjih deset godina u svijetu je na zadatku smrtno stradalo čak 735 novinara, a samo prošle godine njih 110 život je izgubilo obavljajući svoje novinarske zadatke, objavio je CNN.

Prošla je dekada, u izvješću nazvana "dekada smrti", ostala upamćena po brutalnim ubojstvima novinara širom svijeta te će biti zabilježena kao crna mrlja u povijesti novinarstva, ali i svijeta, jer svjedoči o činjenici da današnja civilizacija, ma koliko bila tehnološki napredna, još nije nadišla okvire barbarstva.

Novinari su otimani, mučeni i hladnokrvno ubijani

U Afganistanu, Iraku, Somaliji, Pakistanu i drugim državama novinari su otimani, mučeni i hladnokrvno ubijani, upozorio je glavni urednik Međunarodnog instituta za medije Anthony Mills, koji je naglasio da je slika izvještavanja o konfliktima u svijetu u posljednjih deset godina značajno promijenjena.

Ta je činjenica, navodi se, dovela do slabijeg izvještavanja uživo iz ratnih i konfliktnih zona, zbog čega je stvoren svojevrsni vakuum u razumijevanju kompleksnih događaja kao što je rat.

U izvješću Instituta navodi se da su novinari u svijetu ginuli braneći osnovne postulate novinarstva i ljudskih prava, te da ih je većina ubijena namjerno kako bi ih se spriječilo da objave istinu, dok je tek manji broj njih stradao nesretnim slučajem.

Irak - najopasnija zemlja za novinare


Najveći broj novinara ubijen je u Aziji, u kojoj je stradalo njih 238, na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi ubijena su 202 novinara, a u SAD-u 162. U Europi je živote izgubilo 68 novinara, u ostatku Afrike 53, a na Karibima njih 12.

Najopasnija zemlja za novinare u proteklom je desetljeću ostao Irak, u kojem je na zadatku nastradalo 170 novinara, a na drugom su mjestu po broju ubijenih novinara Filipini, gdje su ubijena 93 novinara. Slijedi Kolumbija, u kojoj je u sukobima između kolumbijske vlade, naoružanih grupacija i narkokartela živote izgubilo 58 novinara, a u Meksiku je od posljedica obračuna između policije i narkobandi nastradalo 38 novinara.

U Rusiji i Pakistanu u proteklih deset godina ubijen je 31 novinar. Indija je zabilježila 23 ubojstva, a Somalija 22. Brazil i Šri Lanka izgubili su 17 novinara.

Pročitajte više