Snažne klimatske promjene u 21. stoljeću

SADAŠNJE klimatske promjene zaoštrit će se u 21. stoljeću toliko da im neće bitno pomoći mjere za ublaživanje, pa se predlažu scenariji da se smanji nesigurnost i poboljšaju prognoze, najavila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Zbog promjena izazvanih zatopljenjem, kakvo se nije dogodilo u najmanje zadnjih deset tisuća godina, mogla bi porasti morska razina do 88 centimetara, povećati se oborine i krajnosti između suša i poplava. To su samo neki dijelovi scenarija o promjenama koje Hina prenosi iz prigodnog pisma glavnog tajnika WMO-a Godwina Obasija u povodu 23. ožujka, Svjetskoga meteorološkog dana, koji je ove godine posvećen budućoj klimi.

Nestajanje ledenog pokrivača na afričkoj planini Kilimandžaru vjerojatno će se nastaviti smanjenjem ledene kore na sjevernoj i južnoj polukugli te povlačenjem ledenjaka.

Klimatske promjene višestruko će izravno utjecati na ljudsko zdravlje povećanjem toplinskih stresova i neizravno širenjem prostora brojnih bolesti. Također, pogodovat će izumiranju nekih biljnih i životinjskih vrsta te smanjenju biološke raznolikosti. Promjene bi u nekim područjima mogle uzrokovati smrtnost 95 posto koralja s mogućnosti potpuna nestanka nekih vrsta.

Najveće izravne opasnosti za ljudski rod kriju se u bržim i snažnijim izmjenama oluja i drugih ekstremnih pojava, poput toplinskih udara, suša i poplava, plavljenja primorja i slično.

Mjere za ublaživanje klimatskih promjena, poput smanjenja stakleničkih plinova i obnovljivi izvori energije, nisu dostatne za zaštitu buduće klime. Zato stručnjaci predlažu izradbu zemljovida s područjima mogućih događaja i strategija koje mogu najbolje dočekati te događaje.



Pročitajte više