Split: Nova sezona kazališta lutaka

Splitsko Gradsko kazalište lutaka (GKL) za ovu sezonu priprema pet novih premijera i sedam repriznih predstava, najavila je na današnjoj konferenciji za novinare u Domu Hrvatske vojske na Poljudu, već osam godina privremenom prostoru tog kazališta, ravnateljica GKLa Zdenka Mišura.

Za listopad je najavljena praizvedba predstave "Pec Ivo" Nade Iveljić u dramatizaciji Zdenke Mišure i u režiji Dunje Adam. Cjelokupni dizajn te predstave potpisuje Darinka Giljanović.

U prosincu slijedi Andersenova "Snježna kraljica", kojoj dramaturginja Lada Martinac Kralj i redatelj Goran Golovko pristupaju na nov način baveći se pitanjima demistifikacije bajke i kazališta. Veljača bi trebala biti u znaku cabareta - Paljetkove stihove "Miševi i mačke naglavačke" postavit će Ladislav Vindakijević, a glazbeni život predstavi udahnut će članovi glazbene skupine TBF.

U travnju će u GKL-u biti praizvedena "Lepeza mladosti", koju je prema japanskoj narodnoj bajci napisao Jasen Boko, a redateljski će ju oblikovati Joško Juvančić. Posljednja praizvedba, planirana za svibanj, najavljuje ciklus predstava koje će se baviti mitologijama, kazala je ravnateljica Mišura. "Prometej zna što hoće", priča vukovarskog pisca Miroslava Pendelja, nadahnuta je grčkih mitom, a režirat će je Ivan Plazibat.

Na konferenciji za novinare najavljen je i skori početak adaptacije i rekonstrukcije kazališne zgrade u Tončićevoj ulici, iz koje je kazalište zbog ruševnosti iselilo još prije osam godina. Radovi, vrijedni oko 6 milijuna kuna, osiguranih u gradskom proračunu, trebali bi početi u listopadu, a završiti u roku od oko devet mjeseci.

(Hina) xdstr ydd

Pročitajte više