Srbija legalizirala korupciju u građevini?!

USVAJANJEM Zakona o poticajima građevinskoj industriji u uvjetima ekonomske krize Vlada Republike Srbije sebi je dala za pravo da odlučuje kojim će poduzećima povjeriti višemilijunske poslove u građevini, piše današnji Blic. List dodaje da ne samo da se ovim Zakonom potiče korupcija, već se direktno krši i Zakon o javnim nabavama, Zakon o zaštiti konkurencije, pa i međunarodni CEFTA sporazum, a samim time i Ustav.

Prema tom Zakonu, kada Srpska vlada odluči graditi ili rekonstruirati autocestu, umjesto raspisivanja natječaja i odabira najpovoljnije ponude, Vlada će određivanjem kriterija biti u poziciji posao ponuditi nekolicini ili čak samo jednom građevinskom poduzeću, a cijenu radova će određivati sama. Prema ocjeni Danila Šukovića iz Savjeta za borbu protiv korupcije, efekti ovog Zakona bit će katastrofalni.

Posljedica Zakona - apsolutna korupcija!

"Procedure koje Zakon previđa su netransparentne. Ne znamo hoće li vlada odrediti cijenu daleko veću od realne, a posao povjeriti poduzeću koje, primjerice, financira njihovu stranku. Propisi su mimo svake tržišne logike, tim prije što će za poslove moći konkurirati samo poduzeća koja se nalaze u općini u kojoj se objekt gradi. Bude li se primijenio, posljedice ovog Zakona bit će apsolutna korupcija", kazao je Šuković.

Loše je i to, tvrdi Šuković, što će novac potreban za projekte biti povjeren Fondu za razvoj čiji rad, kako je kazao, ni sam nije dovoljno transparentan. Naime, u Upravnom odboru Fonda sjede sve sami ministri koji i bez ovog zakona novac daju onima koji ga imaju na pretek, a sada će mu se na raspolaganje staviti i novac iz državnog proračuna i proračuna lokalnih samouprava, kao i sredstva koja će se za građevinske projekte osigurati dizanjem kredita kod komercijalnih banaka, dodao je Šuković.

Zakon je usvojen po hitnoj proceduri, a Savjet za borbu protiv korupcije je dopisom od premijera Mirka Cvetkovića zatražio da se on ne primjenjuje. Određene inicijative su podnijete i prema Ustavnom sudu.

Zakon je donijet kako bi se ubrzale procedure

S druge strane, u Udruženju građevinara navode da je Zakon donijet kako bi se ubrzale procedure. Ističu da su zloporabe moguće, ali tvrde da bi onaj tko bi im u ovom trenutku pribjegao, bio ni manje ni više nego - zločinac.

"Građevina je u kaosu, ne radi se ništa, a zalihe su ogromne. Ovim Zakonom će se procedura ubrzati. Istina je da su neke odredbe u suprotnosti sa Zakonom o javnoj nabavi, ali bi u ovom trenutku zloporaba bila ravna zločinu. Važno je da se građevina pokrene, a cijene su ionako takve da pokrivaju samo troškove rada, dok profita nema", kazao je za Blic Goran Rodić, tajnik Udruženja u građevinskoj industriji u Privrednoj komori Srbije.

Pročitajte više