Srpska računica: Da u obranu Gotovine nije uloženo 32 milijuna eura, bio bi optužen i za genocid



"MI ZA Radovana Karadžića 'napabirčimo', na razne načine, jedva 20.000 eura mjesečno da bismo mogli napraviti osnovne stvari", "zakukao" je srpski odvjetnik Goran Petronijević u razgovoru za beogradsku Politiku naglašavajući kako je Hrvatska uložila u obranu generala Ante Gotovine čak 32 milijuna eura što je za srpske prilike nešto nezamislivo.

Skupa obrana na kraju je, prema mišljenju Srba, zaslužna što je  Gotovina - još i dobro prošao.

"Da Hrvatska nije toliko uložila, general Gotovina bio bi osuđen za genocid, a ne za etničko čišćenje", smatraju srpske kolege odvjetnici. Prema njihovim zapažanjima Hrvati su u obrani Gotovine uspjeli još u preliminarnoj fazi s tužiteljstvom trgovati s mnogim pojedinostima koje se nikada ne bi mogle dokazati na sudu jer nisu istinite.


"Upravo zato u obrazloženju presude stoji kao nesporna činjenica da je između tužiteljstva i obrane utvrđeno da je operaciji 'Oluja' prethodilo mnogo zločina nad hrvatskim stanovništvom. Tako nešto nije pisalo u vukovarskoj presudi, ni u svim drugim presudama gdje su Srbi osuđeni, jer Srbija nije učinila ništa da pomogne haškim optuženicima”, zaključuje odvjetnik Petronijević.

Prema podacima koje je Politici dao Dušan Ignjatović, direktor Ureda za suradnju s Haškim tribunalom, u prošloj godini za financijsku pomoć svim haškim optuženicima isplaćeno je ukupno 19 milijuna dinara ili oko 190 tisuća eura.

 

Pročitajte više