Srpski ministar obrane Vulin prijavio se u vojsku, Srbi ga masovno sprdaju

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

SRPSKI ministar obrane Aleksandar Vulin, poznat po svojim prepucavanjima preko medija s Hrvatskom i drugim susjednim državama, od jučer služi vojni rok.

Točnije, riječ je o vojnoj obuci u rezervnom sastavu koja traje 15 dana. Poziv će za ovu obuku do kraja godine dobiti 600 muškaraca starijih od 30 godina koji nisu prethodno odslužili vojni rok, rekao je Vulin u nedjelju i pohvalio se da Srbija, zahvaljujući politici vlade Aleksandra Vučića, konačno ima dovoljno novca da pokrene rezervni sastav Vojske Srbije. 

Istaknuo je i da oko 200 tisuća Srba nije prošlo nikakav vid vojne obuke od ukidanja vojnog roka do danas. "Više od 200.000 zdravih i sposobnih muškaraca ne zna apsolutno ništa o obrani svoje zemlje", požalio se Vulin gostujući u dnevniku srpskog RTS-a.

Vulin: Neki bi tenkovima u Prizren, a mnogo im je 15 dana vojske

Srpski ministar je naveo da su slične obuke započete prošle godine i da su dale pozitivne rezultate, a da je ove godine predviđeno da 600 muškaraca starijih od 30 godina, koji nisu služili vojsku ili su odslužili u civilu, prođe specijalističke obuke i upozna se sa svim vidovima obrane zemlje. Kazna za one koji ne odu na odsluženje, a nisu dokazali da su spriječeni bit će 50 tisuća dinara, odnosno oko 3 tisuće kuna.

Na sebi svojstven način odgovorio je i na kritike uvođenja ove kratkotrajne vojne obuke. Ovaj potez pojedinci napadaju i kažu da će se odseliti u Švicarsku ako budu dobili poziv za obuku, a Srbija je upravo preuzela švicarski model, kaže.

"Tamo svaki vojno sposobni muškarac provede bar 15 dana na vojnoj obuci. Nikome ne smeta obavezno služenje vojnog roka u Grčkoj i Austriji ili uvođenje vojne obuke u osnovne škole u Mađarskoj. Ali za Srbiju je previše 15 dana, a posebno za one koji bi tenkovima u Prizren, a puno im je 15 dana da se pripreme da služe svojoj zemlji", komentirao je. 

U ovom intervjuu, koji je dao u nedjelju, najavio je da će u ponedjeljak otići na medicinski pregled. Kako javljaju srpski mediji, preglede je uspješno prošao i u ponedjeljak se prijavio u vojarnu u Požarevcu.

Zanimljivo je da je Vulin, kako piše srpski list Mondo, prije nekoliko godina otkrio da je u mladosti bio oslobođen služenja vojnog roka iz zdravstvenih razloga, odnosno zbog slabog vida. Njemu je u međuvremenu, prema saznanjima lista, dioptrija prerasla 20, ali je naknadno obavio četiri operacije očiju te sada zadovoljava sve kriterije potrebne za služenje vojne obuke.

"Od sutra, kada prođem odgovarajuće medicinske preglede, bit ću jedan od rezervista koji će prolaziti 15 dana obuke, u kojoj ćemo se obučavati svi mi koji nismo služili vojsku", rekao je i dodao da želi "poći od sebe i vlastitog primjera" jer za vojsku vrijedi pravilo: "Kaži pa pokaži, uradi pa naredi."

"Ako ja mogu ići, zašto ne može netko drugi", zaključio je.

Tviteraši: "Bolje i za njega i za nas da je otišao kod psihijatra"

Vojni sindikat Srbije zatražio je u međuvremenu od vlade da im odgovori koji je organ Ministarstva obrane donio rješenje o uvođenju u rezervni sastav Vojske ministra Aleksandra Vulina, kao i tko u periodu dok je on na vojnoj obuci obavlja tu funkciju te u kojoj zdravstvenoj ustanovi je on obavio liječničke preglede za upućivanje na osnovnu obuku.

Naravno, eskapada ovog nacionalističkog srpskog ministra s odsluženjem vojnog roka odmah je postala predmet ismijavanja na društvenim mrežama. 

"Što će Vulin na obuci biti, kanader?" zapitao se jedan srpski tviteraš uz poveznicu na vijest o njegovom odlasku u vojsku. 

"Zato avioni lete iznad mog mjesta! Vulin trenira. Gdje je sirena za zračnu opasnost!" komentirao je drugi vijest da je Vulin otišao u vojsku.

"Vulin otišao u vojsku! Bolje i za njega i za nas da je otišao kod psihijatra", zaključio je treći.

Još jedan tviteraš našalio se s Vulinovom dioptrijom koja je nestala: "Esmeralda Vulin, progledao, vrijeme je za vojsku."

"Rado ide Vulin u vojnike, dva ga tuku, a trojica vuku! Mada pričaju zli jezici da on vuče za trojicu", dobacio je još jedan, dok je jedan objavio snimku iz kultne humoristične serije Mister Bean uz komentar: "Ovako je prošao prvi dan na obuci! Evo što  je radio vojnik Aleksandar Vulin!"

Pročitajte više